Browsing Tag

chart-pattern

6 Corak Harga Sering Ditemui !

Dalam penggunaan Analisis Teknikal, carta harga sering membentuk corak tertentu. Terdapat pelbagai jenis corak harga. Setiap corak harga mempunyai ciri-ciri tersendiri. Dengan mengetahui pelbagai corak ini, anda akan dapat menjangka

Marubozu | Reversal Candlestick Pattern

Marubozu berasal dari bahasa Jepun bermaksud "Botak" atau "Cukur Kepala" ini mungkin disebabkan Marubozu ini sejenis candlestick yang tidak mempunyai wicks atau shadow (sumbu). Ia hanya berbentuk body (badan) sahaja. High dan low harganya

Bagaimana Candlestick Terbentuk?

Nak trade kena lah tahu Apa itu Candlestick Chart Candlestick chart adalah chart yang sangat popular digunakan dan jika anda perhatikan candlestick chart ni nampak seolah-olah seperti batang lilin yang mempunyai sumbu, oleh itu ia

Asas | Relative Strength Index (RSI)

Relative Strength Index atau lebih dikenali RSI adalah satu indikator yang berasaskan volume Trading di Pasaran. RSI ini dibangunkan oleh J. Welles Wilder iaitu seorang pakar Technical Analysis pada tahun 1978 . Beliau juga dikenali

Forex Vs Saham

Kita telah pun mengenali Apa itu Forex dan Apa itu Saham tetapi mana yang lebih bagus? OK! Sebelum kita mula memilih untuk jadi trader, kita perlu fahami instrument kewangan yang mana kita ingin menceburi. Untuk memilih

Cara Trade Guna Bollinger Band

Kita telah pun mengenali asas Bollinger Band, sekarang kita perlu tahu cara untuk menggunakan Kenapa menggunakan Bollinger Band ini penting? Sebab 95% Price Action akan berlaku di antara bands ini Jadi kita mempunyai

Slippage | Tergelincir dalam Trading

“Dah entry buy pada harga 1.1050, tiba-tiba harga pesanan berubah kepada 1.1055” “Ahh musykilnya, broker ni dah rosak kut..” Pernah terjadi pada korang? Korang tak pelik ke? kenapa tiba-tiba harga pesanan lain dengan harga masa