6 Corak Harga Sering Ditemui !

902

Dalam penggunaan Analisis Teknikal, carta harga sering membentuk corak tertentu. Terdapat pelbagai jenis corak harga. Setiap corak harga mempunyai ciri-ciri tersendiri. Dengan mengetahui pelbagai corak ini, anda akan dapat menjangka kemungkinan perubahan harga. Berikut adalah 6 corak harga yang paling kerap ditemui dalam Trading.

1. Price Channel

Corak ini berlaku apabila harga bergerak dalam had trendline atas dan bawah. Trendline ini selari antara satu sama lain. Biasanya kita boleh trade asalkan harga berada dalam channel ni. Mengikut arahnya, terdapat Uptrend Channel (ke atas) dan Downtrend Channel (ke bawah).

2. Wedge

Corak Wedge adalah corak kesinambungan, sama dengan Price Channel, cuma bezanya Trendline tidak selari, tetapi tirus. Bergantung pada arah, jika ia adalah bullish (ke atas) ia dipanggil Rising Wedge, manakala jika ia menurun (ke bawah) ia dipanggil Falling Wedge.

3. Triangle

Corak Triangle berlaku apabila pergerakan harga berbentuk kon. Pada masa ini, minat beli dan jual sangat berkurangan dan penyatuan harga sedang terbentuk. Terdapat beberapa jenis corak segi tiga iaitu: Symmetrical Triangle, Ascending Triangle dan Descending Triangle.

4. Rectangle

Rectangle ialah corak penyatuan yang biasanya berlaku selepas peningkatan atau penurunan yang mendadak. Harga bergerak naik dan turun berkali-kali dalam julat yang sempit sebelum membuat keputusan untuk bergerak semula ke bawah atau ke atas.

5. Double Tops / Double Bottoms

Corak Double Tops dan Double Bottoms biasanya menunjukkan reversal Pattern. Double Tops biasanya merupakan puncak pergerakan harga. Corak Double Bottoms biasanya merupakan lembah pergerakan harga.

6. Head And Shoulder

Pola Head and Shoulder sering disingkat sebagai HNS. Corak ini berlaku apabila carta harga membentuk gunung kecil, diikuti dengan gunung besar dan berakhir dengan gunung kecil semula. Biasanya selepas corak ini reversal ke bawah berlaku, manakala Inverted Head and Shoulder adalah sebaliknya.

Itulah 6 corak harga yang anda sering temui ketika trade saham, forex, emas, indeks atau lain-lain. Semoga dengan mengetahui pelbagai corak ini dapat membantu anda dalam membuat posisi trading.

Walaubagaimana pun, contoh di atas adalah sebahagian corak harga saja. Ada lebih banyak lagi corak harga yang boleh digunakan dalam trading, seperti Cup And Handle, Triple Tops, Triple Bottoms, dan sebagainya. 

Dapat sesuatu?

PASTIKAN anda Join Telegram SuperScalper SEKARANG untuk lebih Tips-Tips Technical Analysis dari AA SuperScalper!

Penafian: Penulisan sumber dari JurusCuan.com

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengetahuan sahaja

Penulis: Farah Firoz