Jangan Silap Lagi! Cara Tepat Guna RSI

43

Jangan Silap Lagi! Cara Tepat Guna RSI

Hai trader semua! Kalau korang dah lama dalam dunia trading , mesti korang pernah dengar tentang indicator RSI. RSI atau Relative Strength Index ni adalah salah satu indicator yang paling popular dan digunakan ramai trader untuk tentukan momentum market. Tapi, betul ke cara korang guna RSI selama ni? Jom aku kongsikan cara betul guna indicator RSI dalam trading supaya korang boleh tingkatkan lagi keuntungan korang. Let’s go!

Apa Itu RSI?

Sebelum kita mendalam, jom kita fahamkan dulu apa itu RSI. RSI ni adalah satu oscillator yang digunakan untuk mengukur kelajuan dan perubahan pergerakan harga. Ia berfungsi pada skala 0 hingga 100:

  • Overbought: RSI lebih daripada 70, menunjukkan market mungkin overbought dan harga boleh jatuh.
  • Oversold: RSI kurang daripada 30, menunjukkan market mungkin oversold dan harga boleh naik.

Cara Guna RSI dengan Betul

1. Overbought dan Oversold

Ini adalah cara paling asas dan popular untuk guna RSI. Bila RSI menunjukkan bacaan lebih daripada 70, itu tandanya market overbought dan kita boleh cari peluang untuk sell. Sebaliknya, bila RSI kurang daripada 30, market oversold dan kita boleh cari peluang untuk buy.

Tapi, jangan hanya bergantung pada bacaan ni je. Guna confirmation lain macam candlestick patterns atau support dan resistance untuk elakkan false signal.

2. Divergence

Divergence berlaku bila harga bergerak dalam satu arah, tapi RSI menunjukkan arah yang bertentangan. Ada dua jenis divergence:

  • Bullish Divergence: Harga buat lower low, tapi RSI buat higher low. Ini adalah signal yang menunjukkan harga mungkin akan naik.
  • Bearish Divergence: Harga buat higher high, tapi RSI buat lower high. Ini adalah signal yang menunjukkan harga mungkin akan jatuh.

Gunakan divergence ni bersama-sama dengan trendline atau support dan resistance untuk entry yang lebih tepat.

3. RSI Swing Rejections

Swing rejections ni adalah satu lagi cara yang powerful untuk guna RSI. Ada empat langkah utama:

  • RSI masuk ke zon overbought atau oversold.
  • RSI keluar dari zon tersebut.
  • RSI buat pullback tapi tak masuk balik ke zon overbought atau oversold.
  • RSI sambung bergerak dalam arah yang bertentangan.

Contohnya, kalau RSI masuk zon oversold (bawah 30), keluar dari zon tersebut, buat pullback tapi tak masuk balik ke zon oversold, dan kemudian sambung naik, itu adalah signal untuk buy.

Tips Tambahan untuk Guna RSI

  • Gunakan Bersama Indikator Lain: RSI ni lebih powerful bila digabungkan dengan indikator lain macam moving averages atau MACD. Ia boleh bagi confirmation tambahan untuk entry korang.
  • Jangan Terlalu Bergantung pada Satu Timeframe: Cuba tengok RSI dalam beberapa timeframe berbeza untuk dapat gambaran yang lebih jelas tentang market.
  • Backtest dan Practice: Practice guna RSI dalam demo account dulu sebelum guna dalam live trading. Buat backtesting untuk tengok sejauh mana keberkesanan strategi korang.

RSI adalah satu alat yang sangat berguna dalam trading  kalau korang tahu cara guna dengan betul. Ingat, jangan hanya bergantung pada satu signal je. Gabungkan dengan analisis teknikal lain untuk dapatkan keputusan yang lebih tepat. Dengan practice dan disiplin, korang boleh tingkatkan lagi prestasi trading korang dan mencapai kejayaan yang lebih besar dalam . Selamat mencuba dan happy trading! 🚀📈

Penafian: Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengetahuan sahaja

Penulis : Nash

Berminat untuk join Komuniti Trading Scalper No 1 Di Malaysia ? Jom join Telegram Channel untuk Tips dan Info semasa mengenai SuperScalper
https://t.me/+ICnBSih70bA1MTI1