Siapa Pembuat Pasaran?

574

Anda mesti tertanya-tanya siapa yang membuat pasaran kan?

Haa jum baca!

Tahukah anda.

Pembuat pasaran (market maker) merujuk kepada firma bursa atau individu yang aktif melaksanakan pasaran dua hala khususnya dalam keselamatan (security), ia juga menyediakan bida dan permintaan (bid and ask) dengan setiap saiz pasaran. Pembuat pasaran (market maker) menyediakan kecairan dan kecekapan kepada pasaran dan mendapat keuntungan daripada perbezaan dalam bid-ask spread . Bukan itu sahaja, mereka juga boleh membuat dagangan untuk akaun mereka sendiri, yang dikenali sebagai dagangan utama. Pembrokeran (brokerage) ialah antara pembuat pasaran (market maker) yang biasa didengari, menyediakan penyelesaian pembelian dan penjualan untuk pelabur.

Sumber imej: Google

Kebanyakan pembuat pasaran (market maker) selalunya merupakan pembrokeran (brokerage) yang menyediakan perkhidmatan perdagangan untuk pelabur dalam usaha mememastikan pasaran kewangan sentiasa cair dan berterusan. Oleh kerana saiz sekuriti yang diperlukan untuk memudahkan jumlah pembelian dan jualan, sebahagian besar pembuat pasaran bekerja bagi pihak institusi besar.

Pembuat pasaran mesti komited untuk terus quotes harga, di mana ia akan membeli (or bid) dan menjual (or ask) sekuriti. Pembuat pasaran juga mesti quotes volume yang mereka bersedia untuk berdagang dengan kekerapan masa, dengan menyebut harga pada tawaran terbaik. Semasa tinjauan pasaran, pembuat pasaran mesti mematuhi parameter yang ditetapkan pada setiap masa. Apabila pasaran menjadi tidak menentu atau tidak tetap, pembuat pasaran mesti kekal berdisiplin bagi memudahkan transaksi menjadi lancar.

Pembuat pasaran mesti beroperasi di bawah undang-undang kecil bursa tertentu, yang diluluskan oleh pengawal selia sekuriti negara, seperti Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa. Hak dan tanggungjawab pembuat pasaran berbeza-beza mengikut pertukaran, dan mengikut jenis instrumen kewangan yang mereka berdagang, seperti ekuiti atau opsyen.

Mengalami kerugian merupakan hal yang wajar dalam dunia trading. Pelbagai risiko yang perlu diatasi oleh trader sebab itu ia sebut High Risk, High Return, disebabkan itu pentingnya kita belajar pelbagai teknik untuk mengurangkan risiko yang akan dihadapi. Persiapkan diri dengan pelbagai ilmu melalui  Ebook Maruwave Analysis

TERBONGKAR AKHIRNYA

 RAHSIA 71,618+ SUPERSCALPER  JANA JUTAAN USD SETIAP HARI 

Biar Kami Bantu dengan Ebook Teknik Hollygrail Maruwave®️ yang dikaji dan backtest selama 5 tahun

Terbukti dan telah berjaya membantu lebih 14,000 pelabur global di seluruh Malaysia!

Dapatkan sekarang di Ebook Maruwave Analysis   

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin