“Riding the Wave”: Cara Mudah Tentukan Trend Market dalam Trading

88


Hello trader-trader sekalian! Kalau korang baru nak mula ceburi dunia trading forex atau dah lama tapi masih tercari-cari cara mudah nak tentukan trend market, korang berada di tempat yang betul. Dalam artikel ni, aku nak kongsikan beberapa tips dan trik yang simple tapi power untuk korang faham dan tentukan trend market dengan lebih tepat. Let’s go!

1. Gunakan Moving Averages

Moving Averages (MA) ni antara tools yang paling basic tapi sangat berguna. Ada dua jenis MA yang korang boleh guna iaitu Simple Moving Average (SMA) dan Exponential Moving Average (EMA).

SMA: Purata harga untuk satu tempoh masa yang ditentukan. Contohnya, SMA 50 bermaksud purata harga untuk 50 hari.

EMA: Sama macam SMA tapi dia bagi lebih weight pada data yang terbaru, so lebih responsif pada perubahan harga terkini.

Cara guna? Senang je. Kalau harga berada di atas MA, maksudnya uptrend. Kalau harga berada di bawah MA, itu downtrend. Guna MA dengan tempoh berbeza (contohnya, 50 dan 200) untuk tengok cross-over yang boleh jadi signal kuat tentang perubahan trend.

2. Tengok High dan Low

Salah satu cara paling senang nak tentukan trend adalah dengan tengok high dan low dalam chart korang.

Uptrend: Bila harga buat higher high (HH) dan higher low (HL). Maksudnya, setiap puncak dan dasar yang baru lebih tinggi daripada yang sebelumnya.

Downtrend: Bila harga buat lower high (LH) dan lower low (LL). Maksudnya, setiap puncak dan dasar yang baru lebih rendah daripada yang sebelumnya.

3. Guna Trendline

Trendline ni antara tools yang simple tapi efektif. Korang cuma perlu sambungkan titik-titik low yang signifikan dalam uptrend atau titik-titik high dalam downtrend.

Uptrend: Sambungkan dua atau lebih titik low. Kalau harga terus bergerak atas trendline ni, maksudnya uptrend masih valid.

Downtrend: Sambungkan dua atau lebih titik high. Kalau harga terus bergerak bawah trendline ni, maksudnya downtrend masih valid.

4. Indikator RSI (Relative Strength Index)

RSI ni boleh bantu korang tengok momentum pasaran. RSI berfungsi pada skala 0 hingga 100.

Overbought: Bila RSI lebih daripada 70, pasaran mungkin overbought dan boleh berlaku pembetulan harga ke bawah.

Oversold: Bila RSI kurang daripada 30, pasaran mungkin oversold dan boleh berlaku pembetulan harga ke atas.

Tapi ingat, jangan guna RSI sorang-sorang je. Gabungkan dengan tools lain untuk keputusan yang lebih tepat.

5. Kenali Candlestick Patterns

Candlestick patterns boleh bagi banyak petunjuk tentang sentimen pasaran. Beberapa pattern yang korang boleh tengok:

  • Bullish Engulfing: Signal kuat untuk pembalikan trend ke atas.
  • Bearish Engulfing: Signal kuat untuk pembalikan trend ke bawah.
  • Doji: Menunjukkan ketidaktentuan pasaran. Perlu tunggu confirmation dari candle seterusnya.


Menentukan trend market dalam trading forex bukanlah sesuatu yang terlalu susah kalau korang tahu tools dan teknik yang betul. Mulakan dengan yang simple dulu macam moving averages dan trendline. Lepas tu, cuba tambahkan pengetahuan korang dengan indikator-indikator lain dan candlestick patterns. Jangan lupa untuk selalu practice dan buat backtesting supaya korang lebih yakin dengan analisis korang.

Happy trading, dan semoga profit selalu! 🚀

Penafian: Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengetahuan sahaja

Penulis : Nash

Berminat untuk join Komuniti Trading Scalper No 1 Di Malaysia ? Jom join Telegram Channel untuk Tips dan Info semasa mengenai SuperScalper
https://t.me/+ICnBSih70bA1MTI1