Nak Melabur Dekat Hartanah atau Saham?

575

HARTANAH Vs SAHAM

Pelaburan di Malaysia telah berkembang setanding dengan kemajuan dunia. Dengan kemajuan ini telah menyediakan pelbagai platform baru bagi memudahkan pelabur untuk melabur wang mereka sehingga ke peringkat global.

Tetapi yang menjadi persoalannya, pelaburan mana yang lebih baik sama ada hartanah atau saham? Artikel kali ini kita akan bincangkan kelebihan dan kekurangan hartanah dan juga saham supaya korang semua dapat membuat keputusan untuk melabur dimana.

HARTANAH

Fokus pertama kita adalah hartanah kerana ramai pelabur lebih berminat untuk melabur pada tangible asset iaitu benda yang nampak depan mata dan boleh disentuh seperti aset fizikal sebagai contoh rumah, tanah dan emas fizikal

Apakah Kelebihan melabur pada hartanah?

  1. Nilai semakin meningkat dari masa ke semasa
  2. Mempunyai lindung nilai terhadap inflasi
  3. Keuntungan yang pasti
  4. Mempunyai aliran tunai yang stabil

Terdapat 5 jenis hartanah di Malaysia

  1. Pelaburan kediaman
  2. Pelaburan komersial
  3. Pelaburan Runcit
  4. Pelaburan Industri
  5. Amanah Pelaburan Hartanah (REITs)

Keadaan ekonomi negara perlu diberi perhatian juga, ini kerana apabila kadar inflasi tinggi nilai wang akan berkurangan. Akibatnya, Pembina perlu memasukkan wang persendirian untuk menambah bahan pembinaan, tenaga kerja dan permit.

Jika anda baru pertama kali melabur dalam hartanah, perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah meninjau jenis-jenis perlaburan hartanah yang bersuaian dengan anda, dalam kata lain melabur mengikut kemampuan anda. Serta anda perlu bersiap siaga dengan segala risiko yang mendatang dalam pelaburan hartanah walaupun pelaburan ini menguntungkan.

SAHAM   

Pelaburan saham bukan sahaja dimonopoli oleh golongan berusia malah kini golongan muda turut berkecimpung dalam dunia saham. Ini kerana, mereka telah mendapat pendedahan tentang pentingnya melabur.

Apakah kebaikan dalam melabur saham ni?

1.Modal Kecil

Melalaui modal kecil inilah jika dilabur dengan betul akan mendatangkan hasil pulangan yang baik.

2. Pulangan keuntungan yang memuaskan

Berbanding instrument pelaburan lain, pelaburan saham berpotensi memberikan pulangan pelaburan yang lebih tinggi. Bayangkan jika korang dapat membuat pulangan sebanyak 5% sebulan, setahun sudah mencecah 60%.

Urusan jual beli mudah dilakukan melalui hujung jari sahaja. Kini anda sudah boleh membuat transaksi jual beli dengan hanya menggunakan smartphone atau laptop/PC dan talian internet sahaja, tidak kira dimana jua anda berada, anda boleh membuat transaksi jual beli saham dengan mudah.

3. Mudah dicairkan

Tiada had masa yang ditetapkan untuk anda menjual semula saham anda, malah anda boleh jual saham anda dan tukarkan kepada wang tunai dalam kadar segera.

Kesimpulan

Anda perlu ingat, segala pelaburan yang anda laburkan dalam pelbagai unit pelaburan, anda haruslah mempersiapkan diri anda dengan ilmu pelaburan dan kemahiran yang mencukupi bagi mengatasi kerugian dan meraih keuntungan pelaburan yang diimpikan seperti yang saya kata di artikel sebelum ini,

Nak tahu lebih lanjut? tentang pelbagai teknik dalam pelaburan SAHAM ataupun OPTION? terdapat seminar kursus untuk anda memulakan perdagangan. Kelas 100% PERCUMA diberi kepada pelabur baru, hanya dengan mendaftar di www.goldensop.com

TERBONGKAR AKHIRNYA

 RAHSIA 71,618+ SUPERSCALPER  JANA JUTAAN USD SETIAP HARI 

Biar Kami Bantu dengan Ebook Teknik Hollygrail Maruwave®️ yang dikaji dan backtest selama 5 tahun

Terbukti dan telah berjaya membantu lebih 14,000 pelabur global di seluruh Malaysia!

Dapatkan sekarang di Ebook Maruwave Analysis   

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin