Nak Jadi Trader Harian? Baca ni dulu!

644

Apakah Trader Harian

Apa itu trader harian? trader harian adalah player trading yang hanya menahan(hold) posisi trading-nya dalam sehari atau kurang 24 jam. Mereka lebih kepada open dan close posisi trading pada hari yang sama. Trader harian boleh dikategorikan sepagai spekulator. Dalam bahasa mudah, seorang Intraday trader entry buy market dan close pada hari yang sama.

Seorang trader harian memerlukan kecekapan teknikal yang tinggi dan mempunyai ciri-ciri seperti;

 • Rajin mengikuti perkembangan semasa
 • Mempunyai modal yang besar
 • Cekap dengan analisa teknikal
 • Ingin cepat nampak hasil

Walaupun banyak strategi digunakan oleh trader harian, price action yang dicari adalah akibat ketidakcekapan bekalan dan permintaan sementara yang disebabkan oleh pembelian dan penjualan aset tersebut. Biasanya trader harian hanya meluangkan masa dalam tempoh saat hingga per jam dan akan close pada penghujung hari, supaya tiada risiko.

Trader harian ialah sejenis trader yang melaksanakan jumlah dagangan pendek dan panjang yang agak besar untuk memanfaatkan intraday market price action. Tujuan intraday adalah untuk mendapat keuntungan daripada pergerakkan harga jangka pendek. Trader harian juga boleh menggunakan levrage untuk menguatkan pulangan, dan juga boleh menguatkan kerugian.

Asas Trader Harian

Tiada kelayakan khas diperlukan untuk menjadi seorang trader harian. Sebaliknya, trader harian diklasifikasikan berdasarkan kekerapan dagangan mereka. Trader harian selalunya close semua dagangan sebelum tamat hari dagangan, supaya tidak memegang posisi entry market melebihi satu hari.

Trader harian mengambil berat tentang ciri tindakan harga saham. Ini tidak seperti pelabur, yang menggunakan data asas untuk menganalisis potensi perkembangan jangka panjang syarikat untuk memutuskan sama ada untuk membeli, menjual atau memegang sahamnya.

Kelebihan dan Kekurangan Trader Harian

Kelebihan trading harian yang paling ketara ialah kedudukan tidak dipengaruhi oleh kemungkinan berita buruk yang berpotensi memberi kesan kepada harga sekuriti secara material. Berita sedemikian termasuk laporan ekonomi dan pendapatan penting, serta peningkatan dan penurunan taraf broker yang berlaku sama ada sebelum pasaran dibuka atau selepas pasaran ditutup.

Berdagang secara intraday menawarkan beberapa kelebihan;

 • Keupayaan untuk menggunakan Stop loss order yang ketat,
 • Tindakan menaikkan stop price untuk mengurangkan kerugian daripada kedudukan panjang.
 • Peningkatan akses kepada margin dan oleh itu, leverage menjadi lebih besar.
 • Trading harian juga menyediakan lebih banyak peluang pembelajaran kepada trader.

Walaupun strategi intraday boleh menguntungkan, ia masih terdapat banyak risiko.

Kelemahan trading harian ialah,

 • Masa yang tidak mencukupi pada kedudukan untuk melihat peningkatan dalam keuntungan, dalam beberapa kes apa-apa keuntungan sama sekali
 • Peningkatan kos komisen disebabkan oleh entry trade dengan lebih kerap, akan menelan margin keuntungan.
 • Trader harian yang terlibat dalam jualan pendek atau menggunakan margin untuk leverage long position boleh melihat kerugian meningkat dengan cepat, yang membawa kepada margin call.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang perdagangan dan pelaburan SAHAM ataupun OPTION? Tidak kira gaya pembelajaran anda, terdapat seminar khusus untuk anda memulakan perdagangan. Dan ianya PERCUMA, serta teknik dan support yang berterusan, anda boleh mendaftar di www.goldensop.com. Kelas 100% Percuma diberi kepada pelabur baru yang ingin berjinak- jinak ke pasaran trading.

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin