Engulfing Pattern

1,295

Apa itu Engulfing candlestick Pattern?

Candle yang menelan(engulf) cenderung memberi isyarat permbalikkan reversal arah aliran semasa dalam pasaran. Corak khas ini melibatkan dua candle dengan candle terakhir menelan (engulf) seluruh body candle yang sebelumnya atau di hadapannya. Candle engulfing boleh menjadi menaik atau menurun bergantung pada tempat ia terbentuk berkaitan dengan arah aliran yang sedia ada.

Jenis-Jenis Forex Engulfing Pattern

Terdapat dua corak engulfing

  1. Candle Bullish Engulfing

Corak bullish engulfing ialah candlestick hijau atau candle menaik yang close dengan harga tinggi daripada penutupan sebelumnya. Dan candle dibuka lebih rendah daripada penutupan hari sebelumnya. Corak engulfing pattern yang mana engulfing pattern terbentuk ketika bullish reversal.

Untuk “engulf” bermaksud menelan sesuatu, mengelilinginya, atau menutupnya sepenuhnya. Corak Bullish Engulfing menampilkan satu close candle (atau menelan) yang lain. Dua corak candlestick ini berlaku selepas aliran menurun dan dibentuk oleh satu candlestick menurun (yang dilindungi) dan satu candlestick kenaikkan (yang melakukan penutupan)

2. Candle Bearish Engulfing

Corak berish engulfing (penurunan) adalah bertentangan dengan corak kenaikan harga. Ia memberikan isyarat paling kuat apabila muncul di bahagian atas aliran menaik dan menunjukkan lonjakan dalam tekanan jualan. Candle yang merosot sering mencetuskan pembalikan arah aliran sedia ada apabila lebih ramai trader entry market dan mendorong harga turun lebih jauh. Corak itu melibatkan dua candle dengan candle kedua menenggelamkan(engulf) sepenuhnya ‘badan’ candle hijau sebelumnya.

Price action menunjukkan aliran menaik yang jelas apabila corak menurun muncul. Candle penurunan harga yang besar menunjukkan bahawa trader entry sell telah memasuki pasaran secara agresif dan ini memberikan kecenderungan awal untuk momentum menurun selanjutnya.

Perbezaan Antara Corak Bullish Engulfing dan Corak Bearish Engulfing

Kedua-dua corak ini adalah bertentangan. Corak engulfing kenaikkan harga berlaku selepas harga bergerak lebih rendah dan menunjukkan harga yang lebih tinggi akan datang. Candle pertama, dalam corak dua candle, ialah candle bawah. Candle kedua ialah candle atas yang lebih besar, dengan badan sebenar yang menelan sepenuhnya candle bawah yang lebih kecil.

Corak engulfing adalah paling berguna berikutan pergerakan harga menaik yang bersih kerana corak tersebut dengan jelas menunjukkan peralihan momentum ke bahagian bawah. Jika tindakan harga berombak, walaupun harga meningkat secara keseluruhan, kepentingan corak yang menyelubungi berkurangan kerana ia adalah isyarat yang agak biasa.

Berminat nak jadi trader?

Jomm jadi trader yang luar biasa.

Yang sentiasa berani rebut peluang dan bijak memburu saham-saham hebat di pasaran bursa mahupun global.

Jom dengarkan tips ini supaya anda boleh jadikan panduan untuk menjadi seorang trader yg berjaya.

Layari www.goldensop.com untuk pelajari saham secara PERCUMA.

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin