Cara terbaik untuk belajar labur saham! Jangan lebur di tengah jalan!

372

Selain dari chart pattern dan juga indicator, teknikal analisis dalam perlaburan saham merangkumi pelbagai topik seperti kajian pergerakan ekonomu dan juga pengurusan risiko. Tujuan utama analisa teknikal dalam pelaburan saham adalah untuk kenal pasti peluang pelaburan dan modal untuk memaksima kan dengan disiplin, mengikut peraturan, dan keuntungan jangka masa panjang.

Jadi apakah cara terbaik untuk kita belajar cara Teknikal Analisis dengan betul?

Cari guru yang betul dan jangan kena tipu!

Kesilapan ramai trader baru adalah senang tertipu dengan pelbagai iklan dan juga seminar. Banyak guru-guru saham sekarang muncul sama ada online atau fizikal. Tapi percaya atau tidak, ada di kalangan mereka tidak mempunyai skill set yang betul, bahkan mereka bukan trader dan cuma mengajar untuk kelas.

Ilmu di youtube adalah percuma. Tapi mengikut kajian, 70% youtuber membuat content semata-mata untuk view dan bukannya untuk mengajar supaya anda membuat duit. Jangan buang masa terlalu lama! Pastikan anda fokus untuk mencari ilmu yang betul seperti membaca buku atau hadir ke seminar yang dianjurkan oleh individu individu bertauliah dalam pasaran. Ini kerana anda tidak sahaja boleh mengelak dari membuang masa, tapi dapat mengurangkan risiko confuse dengan teknik yang di ajar. Sekiranya anda ingin mendapatkan input/ilmu yang betul, program www.marubozu.co ada silibus yang padat dan tepat untuk anda terus membuat duit dalam pelaburan saham

Sekiranya anda ingin memilih untuk ke Seminar, pastikan anda tidak mengambil risiko ke seminar yang harganya tak masuk akal! Kelas yang mahal dan dihadiri oleh ratusan pelajar tidak akan memberi kelebihan kepada trader. Ini kerana tiada fokus kepada setiap trader dan topik yang diajar kebanyakan sangat asas. Sekiranya anda ingin bantuan seminar percuma, teknik dan support yang berterusan, boleh mendaftar di www.goldensop.com . Kelas 100% Percuma diberi kepada pelabur baru yang berjinak ke pasaran

Bersama komuniti yang mempunyai minat yang sama!

Kita adalah terhasil dari orang sekeliling kita. Apa maksudnya?sekiranya kita ingin berjaya kita kena berada di kalangan orang berjaya.

Banyak komuniti trader di luar sana, dan pastikan anda berada di kelompok yang sama. Ini mampu menambahkan input secara tidak langsung dan kita akan mengurangkan stress apabila banyak trader berkongsi pengalaman mereka dalam dunia trading.

Kita sebenarnya sukar untuk berkongsi cerita dan juga teknikal dengan orang yang bukan trader bukan?jadi pastikan anda berada dan memilih komuniti yang sesuai untuk ada. Cuma pastikan tidak terlalu banyak komuniti kerana fokus kita adalah untuk menjana duit. Bukan untuk bersosial. Kan?

Latihan dan mantapkan skill anda.

Pastikan apabila anda belajar, mantapkan skill dengan membuat latihan dan menggunakan akaun demo untuk membuat backtest skill sbelum kita masuk dalam pasaran sebenar.

Ramai trader baru yang masuk ke pasaran , tidak mampu bertahan kerana ilmu dan skill mereka masih belum cukup. Apabila anda belajar, kebanyakan mentor tidak akan menyediakan support group yang cukup. Dan bayaran kelas hanya untuk kelas seminar sahaja. Pastikan anda berada di komuniti yang menawarkan support yang berpanjangan untuk memastikan anda di latih dengan betul!

Kesimpulan.

Cara terbaik untuk beljar analisa teknikal adalah kena pastikan ilmu yang betul dan pemahaman yang solid sebelum kita melakukan backtest. Dan backtest di akaun demo adalah amat penting unntuk memantapkan skill dalam pelaburan saham.

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin