Asas | Apa itu Stop Loss?

636

Stop-loss order (Pesanan henti rugi) ialah pesanan yang dibuat dengan broker untuk membeli atau menjual saham tertentu sebaik sahaja stok mencapai harga tertentu. Stop loss direka untuk menghadkan kerugian pelabur pada kedudukan keselamatan. Sebagai contoh, menetapkan Stop loss untuk 10% di bawah harga yang anda beli saham akan menghadkan kerugian anda kepada 10%. Katakan anda baru sahaja membeli Microsoft (MSFT) pada $20 sesaham. Selepas membeli saham, anda memasukkan Stop loss untuk $18. Jika saham jatuh di bawah $18, saham anda kemudiannya akan sell pada current market price.

Limit stop loss adalah serupa dengan Stop-loss order (pesanan henti rugi). Walau bagaimanapun, seperti yang dinyatakan dalam nama mereka, terdapat had pada harga yang akan mereka laksanakan. Kemudian terdapat dua harga yang dinyatakan dalam pesanan had henti: harga henti, yang akan menukar pesanan kepada pesanan jual dan harga had. Daripada pesanan menjadi pesanan pasaran untuk menjual, pesanan jual menjadi pesanan had yang hanya akan dilaksanakan pada harga had (atau lebih baik).

Kelebihan Stop Loss

kelebihan yang paling penting bagi Stop loss order ialah ia tidak memerlukan kos untuk dilaksanakan. Komisen biasa anda dicaj hanya apabila harga stop loss telah dicapai dan stok mesti dijual. Satu cara untuk memikirkan Stop loss order adalah sebagai polisi insurans percuma.

Selain itu, mengenai stop loss order, anda tidak perlu memantau prestasi saham setiap hari. Kemudahan ini amat berguna apabila anda sedang bercuti atau dalam situasi yang menghalang anda daripada memerhatikan stock anda untuk tempoh yang panjang.

Stop loss order juga membantu melindungi keputusan anda daripada pengaruh emosi. Orang ramai cenderung untuk “jatuh cinta” dengan saham.

Tidak kira apa jenis pelaburan anda, anda sepatutnya dapat mengenal pasti dengan mudah sebab anda memiliki saham. Kriteria trader akan berbeza daripada kriteria grow trader, yang berbeza daripada kriteria trading aktif. Tidak kira apa strategi itu, strategi itu hanya akan berfungsi jika anda berpegang padanya. Jadi, jika anda seorang pelabur tegar buy dan hold, stop loss order anda akan menjadi sia-sia.

Pada penghujung hari, jika anda akan menjadi pelabur yang berjaya, anda perlu yakin dengan strategi anda. Ini bermakna meneruskan rancangan anda. Kelebihan pesanan stop-loss ialah ia boleh membantu anda kekal di landasan yang betul dan menghalang pertimbangan anda daripada diselubungi emosi.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang perdagangan dan pelaburan? Tidak kira gaya pembelajaran anda, terdapat seminar kursus untuk anda memulakan perdagangan. Dan ianya PERCUMA, serta teknik dan support yang berterusan, anda boleh mendaftar di www.goldensop.com. Kelas 100% Percuma diberi kepada pelabur baru yang ingin berjinak- jinak ke pasaran trading.

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin