Chart Pattern | Apa itu Triple Bottom?

672

Triple bottom ialah corak carta kenaikkan harga yang digunakan dalam analisis teknikal yang dicirikan oleh tiga tahap rendah yang sama diikuti dengan penembusan di atas tahap rintangan.

Memahami Triple Bottom

Corak carta tiga terbawah biasanya mengikuti aliran menurun yang berpanjangan di mana penurunan mengawal pasaran. Walaupun bahagian bawah pertama hanya boleh menjadi pergerakan harga biasa, bahagian bawah kedua menunjukkan kenaikan harga mendapat momentum dan bersedia untuk kemungkinan reversal. Bahagian bawah ketiga menunjukkan bahawa terdapat sokongan kukuh dan penurunan harga mungkin menyerah apabila harga menembusi tahap resistance.

Terdapat beberapa peraturan yang biasa digunakan untuk melayakkan triple bottom:

  1. Perlu ada aliran menurun sedia ada sebelum corak berlaku.
  2. Tiga harga terendah sepatutnya sama dengan harga dan dijarakkan antara satu sama lain. Walaupun harga tidak semestinya sama, ia sepatutnya hampir dengan harga yang sama, supaya garis arah aliran adalah mendatar.
  3. Jumlah dagangan harus turun sepanjang corak sebagai tanda penurunan kekuatan, manakala volume kenaikkan sepatutnya meningkat apabila harga menembusi resistance akhir.

Cara menggunakan Triple Bottom dalam trading

Sasaran harga untuk reversal bawah dua kali lazimnya ialah jarak antara titik terendah dan titik pecah yang ditambahkan pada titik pecahan. Contohnya, jika paras terendah ialah $10.00 dan pecahan ialah pada $12.00, sasaran harga ialah (12 – 10 = 2 + 12 = 14) $14.00. Mata henti rugi(stop loss) biasanya diletakkan tepat di bawah titik pemecahan dan/atau di bawah paras terendah tiga kali ganda.

Bahagian bawah tiga kali ganda adalah serupa dengan corak carta bawah dua kali dan mungkin juga kelihatan seperti segi tiga menaik atau menurun. Pedagang sentiasa mencari pengesahan triple bottom menggunakan penunjuk teknikal lain atau corak carta. Sebagai contoh, peniaga mungkin menyedari bahawa saham mempunyai indeks kekuatan relatif (RSI) terlebih jual sebelum bentuk double bottom dan/atau mencari penembusan untuk mengesahkan bahawa ia adalah triple bottom dan bukannya segitiga menurun atau corak penurunan harga yang lain.

Contoh Triple Bottom

Carta berikut menunjukkan contoh corak carta triple bottom.

Dalam contoh ini, saham Momenta Pharmaceuticals membentuk triple bottom dan melepasi rintangan garis arah aliran. Perbezaan antara bahagian bawah ketiga dan titik pecah adalah kira-kira $1.75, yang diterjemahkan kepada titik ambil untung sekitar $15.50 pada bahagian atas. Titik henti rugi(stop loss) boleh diletakkan pada sekitar $13.50 untuk mengehadkan risiko penurunan juga.

Perbezaan Antara Triple Bottom dan Triple Top

Triple top ialah corak bertentangan dengan triple bottom. Daripada pembalikan kenaikkan, triple top ialah corak pembalikan menurun di mana tindakan harga mengatasi rintangan tiga kali, mencatatkan tiga ketinggian yang hampir sama sebelum jatuh ke bawah melalui rintangan. Walau bagaimanapun, ini pada dasarnya adalah corak cermin fenomena pasaran yang sama – pertempuran yang berpanjangan untuk mengawal antara beruang dan lembu jantan di mana satu pihak muncul sebagai pemenang. Jika tiada pemenang muncul, tiga bahagian bawah atau atas hanya akan menjadi julat jangka panjang.

Had Triple Bottom

Sentiasa terdapat beberapa ketidakpastian apabila berdagang corak carta kerana anda bekerja dengan kebarangkalian. Seperti kebanyakan corak, triple bottom adalah paling mudah untuk dikenali apabila peluang dagangan telah berlalu. Bahagian bawah berganda mungkin gagal dan menjadi bahagian bawah tiga kali ganda, dan bahagian bawah tiga kali ganda serta corak kepala dan bahu boleh, mengikut definisi, menjadi satu dan sama. Walau bagaimanapun, had yang paling kerap disebut untuk triple bottom adalah semata-mata bahawa ia bukan risiko yang besar dan pertukaran ganjaran kerana peletakan sasaran dan stop loss. Untuk meningkatkan potensi keuntungan, peniaga boleh memilih untuk meletakkan stop loss mereka di dalam corak dan mengikutinya apabila penembusan berlaku. Isu dengan ini ialah kemungkinan dihentikan dalam julat untuk kerugian kecil adalah lebih tinggi.

TERBONGKAR AKHIRNYA
 RAHSIA 71,618+ SUPERSCALPER  JANA JUTAAN USD SETIAP HARI 

Biar Kami Bantu dengan Ebook Teknik Hollygrail Maruwave®️ yang dikaji dan backtest selama 5 tahun

Terbukti dan telah berjaya membantu lebih 14,000 pelabur global di seluruh Malaysia!

Dapat kan sekarang di Ebook Maruwave Analysis  

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin