Asas | Gapping Up Doji

391

Corak Gapping up doji candle berlaku semasa aliran naik. Terdapat Gap Up antara Doji dan Candle sebelumnya. Selepas Gap Up, terdapat Doji Candle. Gapping up doji candle yang melebar menunjukkan prestasi yang kurang rawak berbanding jenis doji candle yang lain. Yang ini berfungsi sebagai pembalikan menurun sebanyak 57% pada setiap masa, walaupun apa yang dikatakan oleh teori (sambungan menaik). Selepas ia muncul dan harga keluar, arah aliran harga berikutnya berada pada kedudukan 92 daripada 103, di mana 1 adalah yang terbaik. Oleh itu, harga tidak menjadi trend untuk masa yang lama. Kekerapan kemunculan candle adalah kira-kira senarai pertengahan, hanya cari jurang diikuti oleh doji dalam arah aliran harga yang meningkat.

Gapping Up Doji: Keputusan Penting

Prestasi teori: Kesinambungan menaik

Prestasi yang diuji: Pembalikan menurun 57% pada setiap masa

Kedudukan kekerapan: 49

Kedudukan prestasi keseluruhan: 92

Peratusan terbaik mencapai sasaran harga: 93% (pasaran menaik, pecahan menurun)

Pergerakan purata terbaik dalam 10 hari: 2.35% (pasaran menaik, penembusan naik)

Kedudukan prestasi 10 hari terbaik: 72 (pasaran menurun, pecahan naik)

Semua kedudukan adalah daripada 103 corak candlestick dengan prestasi terbaik kedudukan 1. “Terbaik” bermaksud penarafan tertinggi daripada empat kombinasi pasaran kenaikkan/penurunan, penembusan naik/turun.

Gapping Up Doji: Perbincangan

Secara teori, doji gapping up ialah corak kesinambungan menaik. Didapati bahawa ia bertindak sebagai pembalikan menurun sebanyak 57% pada setiap masa. Dianggap hampir rawak. Corak ini kerap berlaku, meletakkan kedudukannya pada 49 atau kira-kira senarai pertengahan.

Walau bagaimanapun, harga bergerak cukup jauh untuk memenuhi sasaran peraturan ukuran 93% daripada masa selepas penembusan menurun dalam pasaran kenaikan harga.

Gapping Up Doji: Garis Panduan Pengenalan

Ciri- ciriPerbincangan
Bilangan garisan candleSatu
Aliran harga yang membawa kepada corakKe atas
KonfigurasiJurang harga lebih tinggi, termasuk bayang-bayang, dalam aliran menaik dan membentuk candle doji. Doji ialah doji yang harga pembukaan dan penutupan berada dalam beberapa sen antara satu sama lain.

Gapping Up Doji: Contoh

sumber imej: thepatternsite.com

Carta menunjukkan gapping up doji candlestick pada skala harian pada A. Harga bergerak naik dalam penjejakan semula arah aliran menurun dan kemudian ia celah lebih tinggi dalam hembusan nafas terakhir keghairahan kenaikkan. Bentuk doji, yang mana harga pembukaan dan penutupan adalah serupa. Yang ini mempunyai bayang-bayang atas yang luar biasa panjang, dengan bayang-bayang dekat berhampiran rendah, tetapi bayang-bayang bawah tidak memanjang cukup jauh ke bawah untuk menutup jurang. Tujahan menaik itu menunjukkan kenaikan harga saham itu bersemangat pada waktu siang (untuk memaksa harga dibuka lebih tinggi dan naik lebih tinggi lagi) sebelum penurunan harga muncul dan menolak harga kembali ke bawah menjelang penutupan.

Selepas candlesticks berakhir, harga meneruskan aliran menurun. Senario ini — jejak semula menaik dalam aliran menurun disertai dengan candle pembalikan ialah salah satu persediaan dagangan utama untuk candle. Harga meneruskan aliran harga menurun. Ia seperti anda berenang menyeberangi sungai dengan melawan arus. Candle pembalikan dagangan di mana aliran harga meneruskan aliran utama selepas pembalikan. Itu adalah persediaan yang cenderung berfungsi dengan baik (berdagang dengan arah aliran harga utama).

TERBONGKAR AKHIRNYA

 RAHSIA 71,618+ SUPERSCALPER  JANA JUTAAN USD SETIAP HARI 

Biar Kami Bantu dengan Ebook Teknik Hollygrail Maruwave®️ yang dikaji dan backtest selama 5 tahun

Terbukti dan telah berjaya membantu lebih 14,000 pelabur global di seluruh Malaysia!

Dapatkan sekarang di Ebook Maruwave Analysis   

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia dan thepatternsite.com

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin