Asas | Hammer Candlesticks

485

Corak hammer ialah corak pembalikan kenaikkan (bullish reversal) candle tunggal yang boleh dikesan pada penghujung aliran menurun. Harga pembukaan, tutup dan atas boleh dianggarkan pada harga yang sama, manakala terdapat bayang (shadow) yang memanjang lebih rendah bermakna dua kali lebih besar daripada badannya yang pendek.

Hammer Candlestick: Keputusan Penting

Prestasi teori: Pembalikan kenaikkan

Prestasi yang diuji: Pembalikan kenaikkan 60% sepanjang masa

Kedudukan kekerapan: 36

Kedudukan prestasi keseluruhan: 65

Peratusan terbaik mencapai sasaran harga: 88% (pasaran menaik, pecahan naik)

Pergerakan purata terbaik dalam 10 hari: -4.12% (pasaran menurun, pecahan menurun)

Kedudukan prestasi 10 hari terbaik: 48 (pasaran menurun, pecahan menurun)

Semua kedudukan adalah daripada 103 corak candlestick dengan prestasi terbaik kedudukan 1. “Terbaik” bermaksud penarafan tertinggi daripada empat kombinasi pasaran kenaikkan/penurunan, penembusan naik/turun.

Hammer Candlestick: Perbincangan

Hammer ialah candle satu baris yang muncul dalam arah aliran harga menurun dan ia menandakan pembalikan 60% pada setiap masa. Itu bukan perkara buruk, tetapi ia juga tidak jauh dari rawak (50%). Sebaik sahaja candlesticks muncul dan harga keluar, langkah itu tidak menggembirakan, kedudukan 65 daripada 103 candle di mana 1 adalah yang terbaik. Tetapi tukul muncul dengan kerap, jadi jika anda meniup satu dagangan, anda boleh cuba sekali lagi untuk mengkompaun kerugian.

Jika anda menayangkan ketinggian candle ke arah pecahan (atas candle untuk pecahan ke atas dan bawah candle untuk pecahan ke bawah), harga memenuhi sasaran 88% pada setiap masa, yang sangat baik. Pergerakan purata terbaik berlaku selepas pelarian menurun dalam pasaran menurun. Harga turun secara purata 4.12% selepas hammer, meletakkan kedudukan pada 48 di mana 1 adalah yang terbaik. Itu, sudah tentu, hanya julat pertengahan daripada 103 jenis candle yang dikaji. Prestasi yang baik ialah pergerakan sebanyak 6% atau lebih.

Hammer Candlestick: Panduan Pengenalan

Ciri- ciriPerbincangan
Bilangan garisan candleSatu
Aliran harga yang membawa kepada corakKe bawah
KonfigurasiCari corak hammer untuk muncul dalam aliran harga menurun dan mempunyai bayang bawah yang panjang sekurang-kurangnya dua atau tiga kali ketinggian badan dengan sedikit atau tiada bayang atas.

Hammer Candlestick: Contoh

sumber imej: thepatternsite.com

Carta menunjukkan candle hammer pada skala harian di titik A. Selepas dua minggu arah aliran lebih rendah, saham mencapai tahap sokongan dan hammer muncul.

Badan kecil dengan bayang bawah yang panjang dan tiada bayang atas melayakkan candle sebagai hammer. Harga melantun daripada sokongan dan menutup di atas bahagian atas tukul pada hari berikutnya, membuat pemecahan ke atas dan membentuk doji. Doji menggambarkan keraguan dan  harga dibuka lebih rendah keesokan harinya tetapi ditutup lebih tinggi membentuk candle putih tinggi dalam proses itu. Sehari kemudian, harga melonjak naik dengan cetusan semangat tetapi tidak dapat menahannya. Harga runtuh pada hari-hari berikutnya, mengembalikannya ke kawasan sokongan tempat hammer muncul.

Jika warna badan hammer putih, ia juga layak sebagai harami kenaikkan kerana terdapat hammer di dalam badan candle sebelumnya.

TERBONGKAR AKHIRNYA

 RAHSIA 71,618+ SUPERSCALPER  JANA JUTAAN USD SETIAP HARI 

Biar Kami Bantu dengan Ebook Teknik Hollygrail Maruwave®️ yang dikaji dan backtest selama 5 tahun

Terbukti dan telah berjaya membantu lebih 14,000 pelabur global di seluruh Malaysia!

Dapatkan sekarang di Ebook Maruwave Analysis   

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia dan thepatternsite.com

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin