Teori Dow

636

Apakah Teori Dow?

Teori Dow ialah teori kewangan yang mengatakan pasaran berada dalam arah aliran menaik jika salah satu puratanya (iaitu perindustrian atau pengangkutan) meningkat melebihi paras penting sebelumnya dan disertai atau diikuti dengan kemajuan yang sama dalam purata yang lain. Sebagai contoh, jika Purata Perindustrian Dow Jones (Dow Jones Industrial Average) meningkat ke paras tinggi pertengahan, Purata Pengangkutan Dow Jones (Dow Jones Transportation Average) dijangka akan mengikutinya dalam tempoh masa yang munasabah.

Sumber image: Google

Memahami Teori Dow

Teori Dow ialah pendekatan kepada perdagangan yang dibangunkan oleh Charles H. Dow yang, bersama Edward Jones dan Charles Bergstresser, mengasaskan Dow Jones & Company, Inc. dan membangunkan Purata Perindustrian Dow Jones pada tahun 1896. Dow menyempurnakan teori itu dalam satu siri editorial dalam Wall Street Journal, yang diasaskannya bersama.

Charles Dow meninggal dunia pada tahun 1902, dan kerana kematiannya, dia tidak pernah menerbitkan teori lengkapnya di pasaran, tetapi beberapa pengikut dan rakannya telah menerbitkan karya yang telah berkembang pada editorial. Beberapa sumbangan terpenting kepada teori Dow termasuk yang berikut:

  • William P. Hamilton “The Stock Market Barometer” (1922)
  • Robert Rhea “The Dow Theory” (1932)
  • E. George Schaefer “Bagaimana Saya Membantu Lebih Daripada 10,000 Pelabur Untuk Mendapat Keuntungan Dalam Saham” (1960)
  • Richard Russell “The Dow Theory Today” (1961)

Dow percaya bahawa pasaran saham secara keseluruhan adalah ukuran yang boleh dipercayai bagi keadaan perniagaan keseluruhan dalam ekonomi dan bahawa dengan menganalisis pasaran keseluruhan, seseorang boleh mengukur keadaan tersebut dengan tepat dan mengenal pasti arah aliran pasaran utama dan kemungkinan arah saham individu.

Teori ini telah mengalami perkembangan lanjut dalam sejarah 100 tahun lebihnya, termasuk sumbangan oleh William Hamilton pada 1920-an, Robert Rhea pada 1930-an, dan E. George Shaefer dan Richard Russell pada 1960-an. Aspek-aspek teori telah hilang landasan, contohnya, penekanannya pada sektor pengangkutan—atau jalan kereta api, dalam bentuk asalnya—tetapi pendekatan Dow masih menjadi teras analisis teknikal moden.

Bagaimana Teori Dow Berfungsi

Terdapat enam komponen utama kepada teori Dow.

1. Pasaran Mendiskaun Segala-galanya

Teori Dow beroperasi pada hipotesis pasaran cekap (EMH), yang menyatakan bahawa harga aset menggabungkan semua maklumat yang ada. Dalam erti kata lain, pendekatan ini adalah antitesis ekonomi tingkah laku.

Potensi pendapatan, kelebihan daya saing, kecekapan pengurusan—semua faktor ini dan banyak lagi diberi harga dalam pasaran, walaupun tak semua individu mengetahui pada mana-mana butiran ini. Dalam bacaan yang lebih kasar tentang teori ini, walaupun peristiwa masa depan didiskaunkan dalam bentuk risiko.

2. Terdapat Tiga Jenis Utama Trend Pasaran

Pasaran mengalami arah aliran utama yang bertahan setahun atau lebih, seperti pasaran menaik(Bull Market) atau pasaran menurun(Bear Market). Dalam aliran yang lebih luas ini, mereka mengalami arah aliran sekunder, selalunya bekerja menentang arah aliran utama, seperti penarikan balik dalam pasaran menaik atau dalam pasaran menurun; trend sekunder ini berlangsung dari tiga minggu hingga tiga bulan. Akhir sekali, terdapat aliran kecil yang berlangsung kurang daripada tiga minggu, yang sebahagian besarnya adalah noise (gangguan).

3. Trend Utama Mempunyai Tiga Fasa

Menurut teori Dow. Dalam pasaran kenaikan harga, ini ialah fasa pengumpulan, fasa penyertaan awam (atau langkah besar), dan fasa lebihan. Dalam pasaran menurun (Bear Market), ia dipanggil fasa pengedaran, fasa penyertaan awam, dan fasa panik (atau putus asa).

4. Indeks Mesti Mengesahkan Satu Sama Lain

Untuk membolehkan arah aliran diwujudkan, indeks postulat Dow atau purata pasaran mesti mengesahkan satu sama lain. Ini bermakna isyarat yang berlaku pada satu indeks mesti sepadan dengan isyarat pada indeks yang lain. Jika satu indeks, seperti Purata Perindustrian Dow Jones, mengesahkan aliran menaik utama yang baharu, tetapi indeks lain kekal dalam aliran menurun utama, trader tidak seharusnya menganggap bahawa aliran baharu telah bermula.

Dow menggunakan dua indeks yang dia dan rakan kongsinya cipta, Purata Perindustrian Dow Jones (DJIA) dan Purata Pengangkutan Dow Jones (DJTA), dengan andaian bahawa jika keadaan perniagaan, sebenarnya, sihat, sebagai peningkatan dalam DJIA mungkin mencadangkan, landasan kereta api akan mendapat keuntungan daripada mengangkut barang yang diperlukan oleh aktiviti perniagaan ini. Jika harga aset meningkat tetapi landasan kereta api menderita, trend itu mungkin tidak akan mampan. Sebaliknya juga terpakai: jika landasan kereta api mendapat keuntungan tetapi pasaran berada dalam kemerosotan, tiada arah aliran yang jelas.

5. Volume Mesti Mengesahkan Trend

Jumlah dagangan harus meningkat jika harga bergerak ke arah arah aliran utama dan menurun jika ia bergerak menentangnya. Volume rendah menandakan kelemahan dalam arah aliran. Sebagai contoh, dalam pasaran kenaikan harga, volume harus meningkat apabila harga meningkat, dan jatuh semasa penarikan balik kedua. Jika dalam contoh ini volume meningkat semasa penarikan balik, ia boleh menjadi petanda bahawa arah aliran berbalik apabila lebih ramai peserta pasaran bertukar menurun.

6. Trend Berkekalan Sehingga Reversal Jelas Berlaku

Reversal dalam arah aliran utama boleh dikelirukan dengan arah aliran sekunder. Sukar untuk menentukan sama ada peningkatan dalam pasaran penurunan adalah pembalikan atau jangka pendek untuk diikuti oleh paras terendah yang masih rendah, dan teori Dow mencadangkan untuk berhati-hati dan menegaskan bahawa kemungkinan reversal terjadi.

Pertimbangan Khas

Berikut adalah beberapa perkara tambahan untuk dipertimbangkan tentang Teori Dow.

`1. Harga Penutupan dan Julat Talian

Charles Dow hanya bergantung pada harga penutupan dan tidak mengambil berat tentang pergerakan harian indeks. Untuk isyarat arah aliran dibentuk, harga penutup perlu memberi isyarat arah aliran, bukan pergerakan harga urusniaga harian.

Ciri lain dalam teori Dow ialah idea julat talian, juga dirujuk sebagai julat dagangan dalam bidang analisis teknikal yang lain. Tempoh pergerakan harga mendatar ini dilihat sebagai tempoh penyatuan, dan pedagang harus menunggu pergerakan harga untuk memecahkan garis arah aliran sebelum membuat kesimpulan tentang arah halatuju pasaran. Sebagai contoh, jika harga bergerak di atas garisan, kemungkinan pasaran akan meningkat.

2. Isyarat dan Pengenalpastian Trend

Satu aspek yang sukar untuk melaksanakan teori Dow ialah pengenalpastian yang tepat bagi reversal trend. Ingat, seorang pengikut teori Dow berdagang dengan arah keseluruhan pasaran, jadi adalah penting untuk mereka mengenal pasti titik di mana arah ini beralih.

Salah satu teknik utama yang digunakan untuk mengenal pasti reversal trend dalam teori Dow ialah analisis puncak dan palung. Puncak ditakrifkan sebagai harga tertinggi pergerakan pasaran, manakala palung dilihat sebagai harga terendah pergerakan pasaran. Ambil perhatian bahawa teori Dow mengandaikan bahawa pasaran tidak bergerak dalam garis lurus tetapi dari tinggi (puncak) ke rendah (palung), dengan pergerakan keseluruhan pasaran menuju arah aliran.

Aliran menaik dalam teori Dow ialah satu siri puncak yang lebih tinggi dan palung yang lebih tinggi berturut-turut. Aliran menurun ialah siri puncak yang lebih rendah dan palung yang lebih rendah.

Prinsip keenam teori Dow berpendapat bahawa arah aliran kekal berkuat kuasa sehingga terdapat tanda yang jelas bahawa arah aliran telah berbalik. Sama seperti undang-undang gerakan pertama Newton, objek dalam gerakan cenderung untuk bergerak dalam satu arah sehingga daya mengganggu pergerakan itu. Begitu juga, pasaran akan terus bergerak ke arah utama sehingga satu kuasa, seperti perubahan dalam keadaan perniagaan, cukup kuat untuk mengubah arah langkah utama ini.

3. Pembalikan (Reversal)

Reversal arah aliran utama ditandakan apabila pasaran tidak dapat mencipta satu lagi puncak dan palung berturut-turut ke arah arah aliran utama. Untuk aliran menaik, pembalikan akan ditandakan oleh ketidakupayaan untuk mencapai tahap tinggi baharu diikuti oleh ketidakupayaan untuk mencapai tahap rendah yang lebih tinggi. Dalam keadaan ini, pasaran telah berubah daripada tempoh paras tinggi dan rendah berturut-turut kepada paras tinggi dan rendah berturut-turut, yang merupakan komponen aliran utama menurun.

Pembalikan arah aliran utama menurun berlaku apabila pasaran tidak lagi jatuh ke paras rendah dan tinggi yang lebih rendah. Ini berlaku apabila pasaran menetapkan puncak yang lebih tinggi daripada puncak sebelumnya, diikuti dengan palung yang lebih tinggi daripada palung sebelumnya, yang merupakan komponen aliran menaik.

Jom belajar di www.goldensop.com. Kelas 100% Percuma diberikan kepada pelabur baru dan terdapat juga seminar kursus untuk anda memulakan perdagangan. Dan ianya adalah PERCUMA!!

Jangan lepaskan peluang keemasan ini. Jom daftar di www.goldensop.com.

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin