Dua tips candlestick yang boleh meningkatkan keuntungan!

559

Tip 1: Trade candle bullish pada price uptrend.

Candle bullish berprestasi lebih baik dalam aliran menaik utama berbanding sebaliknya.

Sumber image: Google

Dipaparkan ialah carta harian Griffon Corp (GFF) di sebelah atas, menunjukkan contoh perkara yang dimaksudkan.

Harga rendah selepas bulan Mac memulakan aliran menaik yang bagus. Ia adalah aliran jangka pertengahan (panjang 3-6 bulan). Kemudian harga menjejaki semula sebahagian daripada pendakian itu dengan menurun ke bawah dalam pembetulan ABC jenis gelombang Elliott. Ditunjukkan tiga kaki pergerakan ke bawah yang dilabel sebagai ABC.

Di bahagian bawah pembetulan ABC, bintang doji pagi terlihat. Ia muncul pada penghujung aliran harga menurun dan candle bertindak sebagai pembalikan kenaikkan 76% pada masa itu (menduduki ke-8 daripada 103 corak candle).

Bagaimanapun, apabila harga menembusi ke atas daripada bintang doji pagi, ia menyertai semula aliran menaik utama. Ia seperti berenang di sungai dan berenang mengikut arus.

Dalam pasaran kenaikan harga, apabila aliran harga asas menaik, anda akan trade pada candle kenaikkan harga. Apabila corak candle reversal muncul sebagai sebahagian daripada jejak semula aliran menaik, seperti yang digambarkan di sini, peluang anda untuk membuat trading yang menguntungkan bertambah baik. Reversal candlestick menandakan penghujung jejak semula ke bawah dan harga bergabung semula dengan arus menaik.

Tip 2: Trade pada candle menurun dalam aliran menurun utama.

Seperti yang anda bayangkan, candle menurun berfungsi paling baik jika arah aliran utama menurun. Dengan cara yang serupa dengan yang diterangkan di atas, kecuali songsang, anda mestilah menarik saham anda ke arah industri dan pasaran umum. Trading terbaik adalah apabila ketiga-tiga (saham, industri dan pasaran) cenderung ke arah yang sama, sama ada semua bergerak ke atas (trend menaik) atau semua bergerak ke bawah (trend menurun).

Gambar yang menunjukkan tempat terbaik untuk trade pada reversal candle.

Jika anda tidak pasti arah aliran harga (jangka pendek, pertengahan atau panjang), kemudian beralih kepada skala mingguan. Lukis garis arah aliran di bawah bahagian bawah dan sepanjang bahagian atas. Itu boleh membantu anda memutuskan apakah aliran utama (atau asas) sebenarnya. Dagangan anda harus mengikut arah aliran itu.

Dalam kes candlestick menurun, hanya tukarkannya dalam arah aliran harga menurun. Cara yang menarik dan menguntungkan untuk melakukan itu adalah dengan menunggu mereka muncul sebagai candlestick pembalikan(reversal) dalam penjejakan semula menaik bagi arah aliran harga menurun. Ditunjukkan kepelbagaian kenaikkan bagi perihalan itu dalam carta (bermaksud ia menunjukkan jejak semula ke bawah dalam aliran harga menaik). Anda akan mahu mencari sebaliknya: reversal candle yang muncul di bahagian atas jejak semula menaik dalam aliran menurun jangka panjang.

Carta menunjukkan dua lokasi terbaik untuk mencari candlestick reversal. Pada separuh bahagian atas carta, arah aliran harga utama adalah menaik. Kemudian penjejakan semula berlaku dan harga jatuh. Di bahagian bawah jejak semula itu (dibulatkan dengan merah), cari corak reversal candle. Jika satu berlaku di sana, ia mewakili kemasukan berisiko rendah, ganjaran tinggi untuk pergi lama.

Begitu juga, bahagian bawah carta adalah apabila arah aliran harga utama menurun. Cari harga untuk naik dalam jejak semula arah aliran menurun itu. Di bahagian atas jejak semula, dilingkari merah, cari candlestick reversal. Jika satu muncul, maka ia mungkin bermakna pengakhiran jejak semula dan harga itu akan meneruskan aliran menurun. Ia mewakili peluang yang baik untuk memendekkan stock.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang perdagangan dan pelaburan? Tidak kira gaya pembelajaran anda, terdapat seminar kursus untuk anda memulakan perdagangan. Dan ianya PERCUMA, serta teknik dan support yang berterusan, anda boleh mendaftar di laman sesawang  www.goldensop.com. Kelas 100% percuma akan diberikan kepada pelabur baru yang ingin berjinak- jinak di pasaran trading.

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin