Jom kenali Fibonacci!

379

Apakah Nombor dan Garis Fibonacci?

Nombor Fibonacci digunakan untuk mencipta petunjuk teknikal menggunakan perisian matematik yang dibangunkan oleh ahli matematik Itali, yang biasanya dirujuk sebagai “Fibonacci,” pada abad ke-13. Urutan nombor, bermula dengan sifar dan satu, dicipta dengan menambah dua nombor sebelumnya. Sebagai contoh, bahagian awal jujukan ialah 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89,144, 233, 377, dan seterusnya.

Urutan ini kemudiannya boleh dipecahkan kepada nisbah yang dipercayai oleh sesetengah pihak memberikan petunjuk ke mana pasaran kewangan tertentu akan bergerak.

Urutan Nombor Fibonacci adalah penting kerana apa yang dipanggil nisbah emas 1.618, atau songsangnya 0.618. Dalam urutan Fibonacci, mana-mana nombor tertentu adalah kira-kira 1.618 kali nombor sebelumnya, mengabaikan beberapa nombor pertama. Setiap nombor juga adalah 0.618 daripada nombor di sebelah kanannya, sekali lagi mengabaikan beberapa nombor pertama dalam urutan itu. Nisbah emas adalah di mana ia menerangkan segala-galanya daripada bilangan urat dalam daun kepada resonans magnetik putaran dalam kristal kobalt niobate.

Formula untuk Nombor dan Tahap Fibonacci

Nombor Fibonacci tidak mempunyai formula khusus, sebaliknya ia adalah urutan nombor di mana nombor cenderung mempunyai hubungan tertentu antara satu sama lain.

Cara Mengira Tahap Jejak Semula Fibonacci (Fibonacci Retracement Levels)

Urutan nombor Fibonacci boleh digunakan dengan cara yang berbeza untuk mendapatkan tahap anjakan Fibonacci atau tahap sambungan Fibonacci. Begini cara mencari mereka. Cara menggunakannya dibincangkan dalam bahagian seterusnya.

Anjakan Fibonacci memerlukan dua mata harga untuk dipilih pada carta, biasanya ayunan tinggi dan ayunan rendah. Sebaik sahaja kedua-dua mata itu dipilih, nombor/garis Fibonacci dilukis pada peratusan pergerakan itu.

Jika saham meningkat daripada $15 kepada $20, maka tahap 23.6% ialah $18.82, atau $20 – ($5 x 0.236) = $18.82. Tahap 50% ialah $17.50, atau $15 – ($5 x 0.5) = $17.50.

Tahap sambungan Fibonacci juga diperoleh daripada jujukan nombor. Semasa urutan itu berjalan, bahagikan satu nombor dengan nombor sebelumnya untuk mendapatkan nisbah 1.618. Bahagikan nombor dengan dua tempat ke kiri dan nisbahnya ialah 2.618. Bahagikan nombor dengan tiga ke kiri dan nisbahnya ialah 4.236.

Sambungan Fibonacci memerlukan tiga mata harga. Permulaan pergerakan, penghujung pergerakan, dan kemudian titik di suatu tempat di antara (penarikan semula).

Jika harga meningkat daripada $30 kepada $40, dan kedua-dua tahap harga ini adalah mata satu dan dua, maka tahap 161.8% ialah $16.18 (1.618 x $10) di atas harga yang dipilih untuk mata tiga. Jika mata tiga ialah $35, tahap lanjutan 161.8% ialah $51.18 ($35 + $16.18).

Tahap 100% dan 200% bukanlah nombor Fibonacci rasmi, tetapi ia berguna kerana ia menunjukkan pergerakan yang serupa (atau gandaan daripadanya) dengan apa yang baru berlaku pada carta harga.

Apakah Nombor dan Garis Fibonacci Beritahu Anda?

Sesetengah pelabur percaya bahawa nombor Fibonacci memainkan peranan penting dalam kewangan. Seperti yang dibincangkan di atas, urutan nombor Fibonacci boleh digunakan untuk mencipta nisbah atau peratusan yang digunakan oleh pelabur.

Ini termasuk: 23.6%, 38.2%, 50% 61.8%, 78.6%, 100%, 161.8%, 261.8%, 423.6%.

Peratusan ini digunakan menggunakan banyak teknik yang berbeza:

  • Pengesanan Semula Fibonacci (Fibonacci Retracements). Ini ialah garisan mendatar pada carta yang menunjukkan kawasan sokongan dan rintangan.
  • Sambungan Fibonacci (Fibonacci Extantios) Ini ialah garisan mendatar pada carta yang menunjukkan di mana gelombang harga yang kuat boleh sampai.
  • Lengkok Fibonacci (Fibonacci Arcs). Ini adalah pergerakan seperti kompas yang berpunca daripada tinggi atau rendah yang mewakili kawasan sokongan dan rintangan.
  • Peminat Fibonacci (Fibonacci Fans). Ini adalah garisan pepenjuru yang dicipta menggunakan tinggi dan rendah yang mewakili kawasan sokongan dan rintangan.
  • Zon Waktu Fibonacci (Fibonacci Times Zones). Ini adalah garis menegak ke masa hadapan yang direka untuk meramalkan bila pergerakan harga utama akan berlaku.

Anjakan Fibonacci (Fibonacci Retracements) ialah bentuk analisis teknikal yang paling biasa berdasarkan jujukan Fibonacci. Semasa arah aliran, anjakan Fibonacci boleh digunakan untuk menentukan sejauh mana penarikan balik boleh berlaku. Gelombang impuls ialah gelombang yang lebih besar dalam arah aliran, manakala penarikan balik ialah gelombang yang lebih kecil di antaranya. Oleh kerana ia adalah gelombang yang lebih kecil, ia akan menjadi peratusan daripada gelombang yang lebih besar. Pedagang akan melihat nisbah Fibonacci antara 23.6% dan 78.6% pada masa ini. Jika harga terhenti berhampiran salah satu tahap Fibonacci dan kemudian mula bergerak kembali ke arah aliran, seorang pedagang boleh melakukan dagangan dalam arah aliran.

Tahap Fibonacci digunakan sebagai panduan, kawasan yang mungkin di mana perdagangan boleh berkembang. Harga harus disahkan sebelum bertindak pada tahap Fibonacci. Terdahulu, peniaga tidak tahu tahap mana yang akan menjadi ketara, jadi mereka perlu menunggu dan melihat tahap mana yang dihormati harga sebelum mengambil perdagangan.

Lengkok, peminat, sambungan dan zon waktu adalah konsep yang serupa tetapi digunakan pada carta dengan cara yang berbeza. Setiap satu menunjukkan kawasan sokongan atau rintangan yang berpotensi, berdasarkan nombor Fibonacci yang digunakan pada pergerakan harga sebelumnya. Tahap sokongan atau rintangan ini boleh digunakan untuk meramalkan di mana harga mungkin berhenti jatuh atau meningkat pada masa hadapan.

Perbezaan Antara Nombor Fibonacci dan Nombor Gann

W.D. Gann ialah seorang pelabur terkenal yang membangunkan beberapa pendekatan berasaskan nombor untuk berlabur. Penunjuk berdasarkan kerjanya termasuk Gann Fan dan Gann Square. Gann Fan, sebagai contoh, menggunakan sudut 45 darjah, kerana Gann mendapati ini sangat penting. Kerja Gann sebahagian besarnya berkisar pada kitaran dan sudut. Nombor Fibonacci, sebaliknya, kebanyakannya berkaitan dengan nisbah yang diperoleh daripada urutan nombor Fibonacci. Gann adalah seorang pelabur, jadi kaedahnya dicipta untuk pasaran kewangan. Kaedah Fibonacci tidak dicipta untuk berdagang, tetapi telah disesuaikan dengan pasaran oleh pelabur dan penganalisis.

Had Penggunaan Nombor dan Tahap Fibonacci

Penggunaan kajian Fibonacci adalah subjektif kerana pedagang mesti menggunakan tinggi dan rendah pilihan mereka. Tinggi dan rendah mana yang dipilih akan mempengaruhi keputusan yang diperolehi pedagang.

Satu lagi hujah terhadap kaedah dagangan nombor Fibonacci ialah terdapat begitu banyak tahap ini sehingga pasaran pasti akan melantun atau menukar arah berhampiran salah satu daripadanya, menjadikan penunjuk kelihatan penting apabila dilihat semula. Masalahnya ialah sukar untuk mengetahui nombor atau tahap mana yang penting dalam masa nyata atau pada masa hadapan.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang perdagangan dan pelaburan SAHAM ataupun OPTION? Tidak kira gaya pembelajaran anda, terdapat seminar kursus untuk anda memulakan perdagangan. Dan ianya PERCUMA, serta teknik dan support yang berterusan, anda boleh mendaftar di www.goldensop.com. Kelas 100% Percuma diberi kepada pelabur baru yang ingin berjinak- jinak ke pasaran trading.

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin