Teknik Fibonacci yang Menguntungkan!

662

Tahukah anda! Analisis Fibonacci boleh meningkatkan prestasi anda dengan teknik yang betul.

Tetapi anda perlu menguasai beberapa helah perdagangan untuk mendapatkan manfaat maksimum daripada teknik fibonacci ini yang ditemui di dunia Barat lebih 800 tahun yang lalu.

Jom pelajari beberapa teknik fibonacci.

Apakah Analisis Fibonacci?

Sami pada abad ke-12 dan ahli matematik iaitu Leonardo de Pisa (kemudian dinamakan sebagai Fibonacci) menemui turutan logik nombor yang muncul di seluruh alam dan dalam karya seni yang hebat. Tanpa diketahui oleh sami besar itu, nombor Fibonacci ini sesuai dan sempurna ke dalam pasaran kewangan moden kita kerana ia menggambarkan—dengan ketepatan yang tinggi—hubungan yang kompleks antara gelombang individu dalam trend, serta sejauh mana market akan berundur apabila ia kembali ke tahap yang didagangkan sebelum ini.

Nombor Fibonacci

Bermula dengan 1+1, urutan Fibonacci, yang mana nombor pertama ialah 1, terdiri daripada nombor yang merupakan jumlah dirinya dan nombor yang mendahuluinya.

Hasilnya, 1+1=2, 1+2=3, 2+3=5, 3+5=8, 5+8=13, 8+13=21, 13+21=34 dan 21+34 =55,

yang menunjukkan bahawa 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, dan 55 adalah semua nombor Fibonacci. Membahagikan rentetan berangka ini mendedahkan nisbah berulang yang telah menjadi asas untuk analisis grid Fibonacci dalam perdagangan swing dan disiplin pasaran yang lain.

Tahap anjakan 0.386, 0.50 dan 0.618 membentuk struktur asas grid Fibonacci yang terdapat dalam pakej perisian pasaran popular, dengan tahap 0.214 dan 0.786 akan dimainkan semasa tempoh turun naik yang lebih tinggi. Teknik analisis awal cukup mudah untuk difahami dan dikuasai oleh player market di semua peringkat. Hanya letakkan grid di atas titik akhir tinggi dan rendah utama dalam aliran menaik atau aliran menurun dan cari penjajaran rapat dengan pusingan harga utama.

Teknik | Strategi Flush Fibonacci

Satu grid Fibonacci pada daily chart akan meningkatkan hasil, tetapi nisbah menjadi tumpuan yang lebih tajam apabila memeriksa dua atau lebih rangka masa. Traders swing yang mengambil langkah seterusnya akan mendapat nilai hebat dalam carta harian dan 60 minit, manakala pemasa pasaran akan mendapat manfaat apabila mereka berundur dan menggabungkan carta daily dan weekly. Dalam kedua-dua kes, penjajaran antara tahap Fib utama dalam timeframe yang berbeza mengenal pasti support dan resistance tersembunyi yang boleh digunakan untuk penempatan masuk, keluar dan tempat stop.

Sumber image: Investopedia

Sebagai contoh, dalam carta di atas, saham Microsoft Corporation (MSFT) menjunam ke paras terendah pada $42.10 pada Okt. 2014 dan meningkat dalam gelombang menegak yang berakhir pada $50.05 beberapa minggu kemudian. Penarikan balik seterusnya diselesaikan pada anjakan semula 38.2% (.382) untuk empat sesi dan pecah ke jurang pertengahan Disember yang menyebabkan harga pada anjakan Fibonacci 61.8% (.618). Tahap itu menandakan paras rendah boleh diniagakan menjelang pemulihan mendadak yang terhenti pada anjakan semula 78.6% (.786).

Perhatikan bagaimana ciri carta lain berinteraksi dengan tahap Fibonacci utama. Penjualan ke tahap 62% juga mengisi jurang Oktober (bulatan merah), manakala lantunan seterusnya berhenti menghampiri tiga ayunan tertinggi November (garisan biru) sejajar dengan anjakan semula 78.6%.

Ini memberitahu kita bahawa analisis Fibonacci berfungsi paling berkesan apabila digabungkan dengan kuasa teknikal lain dalam permainan, seperti jurang, purata bergerak dan tinggi dan rendah yang mudah diperhatikan.

Support dan Resistance

Sekarang mari kita zoom dan kenal pasti teknik Fibonacci yang boleh anda gunakan untuk mencari entri berisiko rendah yang terlepas oleh market player bagi yang kurang memerhati.

Harga jatuh terletak pada anjakan semula 38% untuk empat sesi, menyedut modal untuk mencari reversal. Jurang ke bawah ini lah yang telah memerangkap ramai orang, yang menghalau keluar sementara saham mencatatkan paras rendah yang tidak menentu pada tahap 62%. Walaupun beli pada tahap support, ini adalah strategi yang berisiko kerana jurang dengan mudah boleh membunuh bahagian atas dan cenderung merosakkan yang lain.

Seterusnya datang bahagian kritikal. Lonjakan kembali di atas anjakan semula 38% mengembalikan semula support, mencetuskan isyarat beli Fibonacci Flush, meramalkan bahawa kedudukan yang diambil hampir $47 akan menghasilkan keuntungan yang boleh dipercayai. Pada masa yang sama, pemegang saham yang goyah enggan membeli semula pada harga ini kerana, seperti ungkapan, “sekali digigit, dua kali malu.” Ini mengurangkan minat dalam perdagangan sambil menyebabkan wang yang baru ke arah risiko dalam perdagangan turun naik yang lebih rendah dan bergantung pada kecenderungan yang diperhatikan lama untuk sokongan bertahan selepas ia diuji, dipecahkan dan kemudian dibangunkan semula.

Teknik | Strategi Pop Parabola

Sumber image: Investopedia

Merujuk kepada carta di atas sebagai contoh, tahap anjakan semula 78.6% kekal sebagai penghalang harmoni terakhir sebelum instrumen melengkapkan ayunan harga 100% (lebih tinggi atau lebih rendah). Ini adalah maklumat yang berharga kerana ia memberitahu kita bahawa breakout di atas tahap ini dalam aliran menaik, atau pecahan dalam aliran menurun, akan memanjangkan sehingga ke ayunan terakhir tinggi atau rendah sebagai sasaran minimum. Melakukan matematik mencadangkan free ride untuk 21.6% terakhir rali atau gelombang jualan.

Strategi Parabola Pop ini berfungsi dengan baik pada rangka masa yang lebih panjang malah boleh memberikan kemasukan awal kepada pecahan utama dan pecahan mengenai isu yang dipegang secara meluas. Sebagai contoh, lihat Meta (FB), dahulunya Facebook, selepas ia memuncak pada $72.59 pada Mac 2014 dan memasuki pembetulan yang mendapat sokongan pada pertengahan $50s. Lantunan seterusnya mencapai anjakan semula 78.6% pada $68.75 dua bulan kemudian dan terhenti, menghasilkan hampir tiga minggu tindakan sisi.

Saham meningkat di atas rintangan harmoni pada 21 Julai (garisan merah) dan berlepas, melengkapkan 21.4% terakhir daripada ayunan harga 100% dalam hanya empat sesi. Di samping itu, hari keempat menghasilkan penembusan di atas paras tertinggi Mac, mencetuskan set isyarat beli baru yang memberi pemegang saham fokus Fibonacci banyak pilihan yang menguntungkan, termasuk membiarkannya menunggang, mengambil keuntungan separa atau mempertaruhkan baki pada aliran menaik baharu.

Pecahan Meta menyerlahkan kelebihan kedua strategi Parabola Pop. Pasaran cenderung untuk pergi menegak ke tahap 100% ini seolah-olah magnet menarik tindakan harga. Kecenderungan parabola ini boleh menghasilkan keputusan yang cemerlang dalam tempoh masa yang sangat singkat. Sudah tentu, ia tidak diberikan kerana apa-apa boleh berlaku pada bila-bila masa dalam pasaran moden kita, tetapi walaupun sedikit condong ke arah menegak menandakan kelebihan yang boleh ditentukan berbanding persaingan.

Kesimpulan

Melihat arah aliran pasaran melalui lensa grid Fibonacci membolehkan pelabur melihat corak yang lebih besar melangkaui peningkatan dan kemerosotan serta-merta dan untuk menentukan prospek keuntungan yang mungkin berada di luar pandangan pelabur yang ketakutan dengan pandangan jangka pendek tentang trend.

Jika digunakan dengan baik, alatan analisis Fibonacci melengkapkan pelabur dengan keyakinan dan cerapan yang diperlukan untuk menahan goncangan yang didorong oleh kemerosotan drastik dan untuk memanfaatkan peluang untuk mendapat keuntungan daripada menghampiri anjakan menegak. Walau bagaimanapun, berbuat demikian memerlukan kesediaan untuk menahan turun naik yang menggerunkan yang wujud dalam tempoh masa yang dimampatkan untuk melihat pergerakan pasaran yang dijangkakan oleh pengamal Fibonacci berdasarkan formula matematik yang telah bertahan dalam ujian masa.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang teknik perdagangan dan pelaburan SAHAM ataupun OPTION? Tidak kira gaya pembelajaran anda, terdapat seminar kursus untuk anda memulakan perdagangan. Dan ianya PERCUMA, serta teknik dan support yang berterusan, anda boleh mendaftar di www.goldensop.com. Kelas 100% Percuma diberi kepada pelabur baru yang ingin berjinak- jinak ke pasaran trading.

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin