Analisis Trend

644

Apakah Analisis Trend?

Analisis trend ialah teknik yang digunakan dalam analisis teknikal dengan meramalkan pergerakan market price untuk kegunaan masa hadapan dengan merujuk kepada data arah aliran. Analisis trend menggunakan data sejarah, seperti price action dan volume trading, untuk meramalkan arah jangka panjang sentimen pasaran.

Memahami Analisis Trend

Analisis Trend cuba untuk meramalkan arah aliran, seperti pasaran menaik atau menurun sehingga data mencadangkan reversal trend, seperti bull market ke bear market. Analisis trend sangat berguna kerana bergerak mengikut arah aliran, dan bukannya bertentangan, akan membawa kepada keuntungan bagi trader. Ia berdasarkan idea bahawa apa yang telah berlaku pada masa lalu memberi gambaran tentang apa yang akan berlaku pada masa hadapan. Terdapat tiga jenis aliran utama: jangka pendek, pertengahan dan jangka panjang.

Trend ialah arah umum yang diambil oleh market dalam tempoh masa tertentu. Trend boleh menaik dan menurun, masing-masing berkaitan dengan bearish dan bullish. Walaupun tiada jumlah masa minimum yang ditentukan diperlukan untuk arah dianggap sebagai arah aliran, semakin lama arah itu dikekalkan, semakin ketara arah aliran itu.

Untuk mula menganalisis data, anda perlu untuk menentukan dahulu segmen market yang mana akan dianalisis. Sebagai contoh, anda boleh menumpukan pada currency atau industri company tertentu, seperti sektor food and baverage atau farmaseutikal, serta jenis pelaburan tertentu, seperti pasaran bond.

Seterusnya periksa prestasi amnya. Ini boleh termasuk bagaimana sektor itu dipengaruhi oleh kuasa dalaman dan luaran. Sebagai contoh, perubahan dalam industri yang serupa atau penciptaan peraturan kerajaan baharu yang mana layak sebagai kuasa yang memberi kesan kepada perubahan market. Penganalisis kemudian mengambil data ini dan cuba meramalkan arah yang akan diambil oleh pasaran untuk bergerak ke hadapan.

Pengkritik analisis arah aliran, dan perdagangan teknikal secara amnya, berpendapat bahawa pasaran adalah cekap, dan sudah menetapkan harga dalam semua maklumat yang tersedia. Ini bermakna bahawa sejarah tidak semestinya perlu berulang dan masa lalu tidak meramalkan masa depan. Pengamal analisis asas, sebagai contoh, menganalisis keadaan kewangan syarikat menggunakan penyata kewangan dan model ekonomi untuk meramalkan harga masa hadapan. Untuk jenis pelabur ini, pergerakan saham sehari-hari mengikut laluan rawak yang tidak boleh ditafsirkan sebagai corak atau arah aliran.

Strategi Dagangan Trend

Pedagang trend cuba mengasingkan dan mengeluarkan keuntungan daripada trend. Terdapat banyak strategi dagangan trend yang berbeza menggunakan pelbagai penunjuk teknikal:

  • Purata Pergerakan: Strategi ini melibatkan kemasukan ke dalam kedudukan panjang apabila purata bergerak jangka pendek melintasi melebihi purata bergerak jangka panjang, dan memasuki kedudukan pendek apabila purata bergerak jangka pendek melintasi di bawah purata bergerak jangka panjang.
  • Penunjuk Momentum: Strategi ini melibatkan kemasukan ke dalam kedudukan panjang apabila keselamatan menjadi arah aliran dengan momentum yang kuat dan keluar dari kedudukan panjang apabila keselamatan kehilangan momentum. Selalunya, indeks kekuatan relatif (RSI) digunakan dalam strategi ini.
  • Garis Aliran & Corak Carta: Strategi ini melibatkan kemasukan kedudukan beli apabila keselamatan semakin tinggi dan meletakkan henti rugi di bawah paras sokongan garis arah aliran utama. Jika saham mula berbalik, kedudukan dikeluarkan untuk keuntungan.

Penunjuk boleh memudahkan maklumat harga, serta menyediakan isyarat perdagangan arah aliran atau memberi amaran tentang reversal. Ia boleh digunakan pada semua timeframe, dan mempunyai pembolehubah yang boleh dilaraskan untuk disesuaikan dengan keutamaan khusus setiap pedagang.

Biasanya, anda dinasihatkan untuk menggabungkan strategi penunjuk atau menghasilkan garis panduan anda sendiri, jadi kriteria entry dan exit ditetapkan dengan jelas untuk trading. Setiap penunjuk boleh digunakan dalam lebih banyak cara daripada yang digariskan. Jika anda menyukai penunjuk, selidikinya dengan lebih lanjut, dan yang paling penting, ujinya sebelum menggunakannya untuk membuat live trade.

Pastikan anda hanya melabur dalam instrumen yang selamat seperti SAHAM ataupun OPTION seperti yang di ajar didalam www.goldensop.com dengan menyediakan kaedah terbaik untuk menimba pengalaman untuk permula dengan modal yang kecil dan bersesuaian dengan risiko pelaburan. Berminat untuk tahu lanjut? Klik pautan ini  www.goldensop.com 

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin