Chart Pattern | Apa Itu Pennant?

551

Dalam analisis teknikal, panji (pennant) ialah sejenis corak kesinambungan yang terbentuk apabila terdapat pergerakan besar dalam keselamatan, dikenali sebagai tiang bendera (flagpole), diikuti dengan tempoh penyatuan dengan garis arah aliran menumpu—pennant—diikuti dengan pergerakan pelarian dalam arah yang sama sebagai pergerakan besar awal, yang mewakili separuh kedua tiang bendera.

Memahami Pennants

Panji-panji (pennants), yang serupa dengan bendera dari segi struktur, mempunyai garis aliran menumpu semasa tempoh penyatuannya dan bertahan dari satu hingga tiga minggu. Jumlah pada setiap tempoh panji juga penting. Pergerakan awal mesti dipenuhi dengan volum yang besar manakala panji sepatutnya mempunyai volum yang semakin lemah, diikuti dengan peningkatan yang besar dalam volum semasa penembusan.

Berikut ialah contoh rupa panji (pennant):

Sumber image: Google

Dalam imej di atas, tiang bendera (flagpole) mewakili arah aliran sebelumnya yang lebih tinggi, tempoh penyatuan membentuk corak panji, dan pedagang memerhatikan penembusan dari garis arah aliran atas segitiga simetri.

Ramai pelabur melihat untuk memasuki kedudukan panjang atau pendek baharu berikutan penembusan daripada corak carta panji. Sebagai contoh, seorang peniaga mungkin melihat bahawa panji kenaikkan sedang terbentuk dan meletakkan pesanan belian had tepat di atas garis arah aliran atas panji itu. Apabila keselamatan pecah, peniaga mungkin mencari volum melebihi purata untuk mengesahkan corak itu dan menahan kedudukan sehingga ia mencapai sasaran harganya.

Sasaran harga untuk panji sering ditetapkan dengan menggunakan ketinggian tiang bendera awal ke titik di mana harga keluar dari panji. Sebagai contoh, jika saham meningkat daripada $5.00 kepada $10.00 dalam rali mendadak, disatukan kepada sekitar $8.50, dan kemudian keluar daripada panji pada $9.00, seorang peniaga mungkin mencari sasaran harga $14.00 pada kedudukan—atau $5.00 ditambah $9.00. Tahap henti rugi selalunya ditetapkan pada titik terendah corak panji, kerana pecahan daripada tahap ini akan membatalkan corak dan boleh menandakan permulaan pembalikan jangka panjang.

Kebanyakan pelabur menggunakan panji-panji bersama-sama dengan corak carta lain atau penunjuk teknikal yang berfungsi sebagai pengesahan. Sebagai contoh, pedagang boleh melihat tahap indeks kekuatan relatif (RSI) kepada sederhana semasa fasa penyatuan dan mencapai tahap terlebih jual, yang membuka pintu untuk potensi bergerak lebih tinggi. Atau, penyatuan mungkin berlaku berhampiran tahap rintangan garis arah aliran, yang mana penembusan boleh mencipta tahap sokongan baharu.

Contoh Panji (pennants)

Mari kita lihat contoh panji dalam kehidupan sebenar:

Dalam contoh di atas, saham mencipta panji apabila ia pecah, mengalami tempoh penyatuan, dan kemudian pecah lebih tinggi. Garis arah aliran rintangan atas garis arah aliran panji juga sepadan dengan reaksi tertinggi. Pedagang boleh memerhatikan penembusan daripada tahap ini sebagai peluang belian dan mendapat keuntungan daripada penembusan seterusnya.

TERBONGKAR AKHIRNYA

 RAHSIA 71,618+ SUPERSCALPER  JANA JUTAAN USD SETIAP HARI 

Biar Kami Bantu dengan Ebook Teknik Hollygrail Maruwave®️ yang dikaji dan backtest selama 5 tahun

Terbukti dan telah berjaya membantu lebih 14,000 pelabur global di seluruh Malaysia!

Dapat kan sekarang di Ebook Maruwave Analysis  

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin