Rahsia Yang Ramai Tak Tahu Sebelum Entry Trade!

417

Ingat dunia trading ni takde rahsia ke? Sebenarnya banyak rahsia tersembunyi dari segi teknik, strategi, teori dan bermacam lagi rahsia yang tak didedahkan lagi.

Anyway, dari awal lagi.. sebelum nak trade memang banyak nak kene tahu bukan semudah ABC, lepas entry tak sampai sehari dah kene depo lagi..

Kalau mahukan keuntungan dari awal, anda perlu berusaha mengikut masa anda. Perkara pertama yang boleh anda lakukan untuk trade pada peringkat permulaan ialah bersikap proaktif, bukan reaktif.

Proaktif? Reaktif?  Apa tu..

Menjadi proaktif bermakna merancang lebih awal strategi sebelum entry trade, seperti menjangka dan meramalkan harga stock. Menyediakan stock trades selepas pasaran ditutup ialah cara mudah untuk menghilangkan noise atau gangguan dan ia merupakan cara yang berkesan untuk improve entry anda.

Manakala, trader reaktif bertindak balas terhadap pasang surut, trader reaktif akhirnya akan melompat ke dalam permainan momentum yang akan berbalik kepada mereka.

Gunakan Limit Order sebelum Entry.

Tips pertama untuk menambah baik entry trade ialah menggunakan limit order.

Ini kerana limit order  membolehkan pelabur saham membeli saham pada nilai yang terbaik. Jadi, pastikan broker saham anda menawarkan kualiti pelaksanaan pesanan yang baik.

Limit order juga boleh membantu anda menjimatkan wang untuk komisen, terutamanya pada illiquid stock yang melantun pada sekitar harga bida (bid price) dan harga permintaan (ask price). Selain itu, limit order ialah perintah untuk membeli atau menjual saham dengan sekatan pada harga tertentu yang perlu dibayar atau harga minimum yang akan diterima “limit price”

Sebagai contoh, jika anda ingin membeli shares $100 saham stock pada $100 atau kurang, anda boleh menetapkan limit order dengan harga yang ditentukan.

Entry Trade pada Masa yang Terbaik

Masa terbaik untuk memasuki perdagangan biasanya semasa jam pertama dagangan antara 9:30 PG EST hingga 10:30 PG EST dan jam terakhir dagangan antara 3:00 PTG EST dan 4:00 PTG EST apabila volatility meningkat sekali lagi.

Sebenarnya, berdasarkan penyelidikan pasaran saham baru-baru ini yang disusun oleh Wall Street Journal dengan kerjasama Pragma LLC, 30 minit terakhir hari dagangan adalah masa paling sibuk pada hari itu. Selain itu, antara 3:30 PM dan 4:00 PM EST, kira-kira 23% daripada jumlah volume dagangan bertukar tangan setiap hari.

Dalam erti kata lain, salah satu masa terbaik untuk kemasukan perdagangan adalah tepat sebelum loceng penutupan apabila harga akhir hari diputuskan untuk beribu-ribu saham. Ini adalah strategi terbaik untuk entry daily trading.

Selain itu, harga saham juga mempamerkan trading pattern sehari dalam seminggu

Secara statistik, tidak semua hari dagangan dicipta sama.

Kesan sehari dalam seminggu menyokong idea bahawa jika anda membeli saham pada hari-hari tertentu dalam seminggu, anda akan mempunyai kebarangkalian yang lebih tinggi untuk menjana wang.

Jadi, hari terbaik dalam seminggu untuk membeli saham adalah semasa 30 minit terakhir sesi dagangan Isnin. Dari segi sejarah, harga saham mempunyai kecenderungan untuk jatuh semasa hari dagangan pertama dalam minggu dan berbalik pada hari berikutnya – pada hari Selasa.

Nak tahu lebih lanjut? tentang pelbagai teknik dalam pelaburan SAHAM ataupun OPTION? terdapat seminar kursus untuk anda memulakan perdagangan. Kelas 100% PERCUMA diberi kepada pelabur baru, hanya dengan mendaftar di www.goldensop.com

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin