Inflasi | Harga Barang NAIK, Tapi Gaji TAK NAIK!

686

Saban tahun, harga barang makin meningkat. Tetapi jumlah gaji masih sama. Apa patut kita buat?

“Gaji rendah, macam mana nak tampung perbelanjaan yang semakin meningkat ni?’

Kalau dulu, kuih RM2 boleh beli 5-6 ketul kuih, tapi sekarang RM2 hanya boleh dapat 3-4 ketul sahaja. Ini bermakna kadar inflasi semakin meningkat yang akan menyebabkan rakyat Malaysia kurang kuasa membeli. Sedar atau tidak, kita berbelanja barang dapur sejumlah RM50 yang dulunya boleh beli barang hampir penuh troli. Kini separuh troli je dah mencecah nilai RM50.

Macam mana nak saving kalau gaji pon cukup-cukup makan je?

1. Asingkan antara keperluan dan kehendak

Sikap sesetengah manusia yang bersikap boros dan berbelanja mengikut keinginan dan nafsu akan menyebabkan perbelanjaannya melebihi kemampuan asal.

Macam mana nak bezakan keperluan dan kehendak?

Keperluan adalah kepentingan asas yang diperlukan setiap manusia untuk meneruskan kehidupan. Barang-barang keperluan wajib ada atau miliki, sebagai contoh, jika anda tidak memiliki barang tersebut anda tidak boleh menjalani kehidupan harian.

Antara contoh barang-barang keperluan

  • Makanan dan minuman
  • Tempat tinggal
  • Pakaian
  • Keperluan sampingan (sabun, tisu, tuala wanita)

Manakala, kehendak pula, adalah keinginan terhadap barang yang tidak penting untuk hidup dengan lebih selesa dan mewah. Barang-barang dibeli untuk puaskan nafsu semata-mata.

Antara contoh barang-barang kehendak

  • Kereta mewah
  • Barang perhiasan mahal
  • Bag berjenama

Disarankan menggunakan kaedah peratusan yang mana anda akan asingkan setiap barang dan hadkan mengikut purata jumlah.

  • 50% untuk barang ‘keperluan’
  • 30% untuk barang ‘kehendak’
  • 20% untuk simpanan dan pinjaman

2. Rekod perbelanjaan anda

 Setiap duit keluar masuk dan segala transaksi perbelanjaan seharian perlulah direkodkan secara menual ataupun menggunakan aplikasi yang kini segalanya dihujung jari yang mudah didapati di telefon bimbit anda.

Kebanyakkan daripada kita tak sedar kemana duit mereka dibelanjakan. Dengan mencatatkan dan merekodkan segala pembelian dari situ anda sedar bahawasanya anda banyak berbelanja pada barang kehendak, contohnya minum kopi mahal-mahal, pakaian yang mengikut fesyen terkini.

Pentingnya, rekod segala perbelanjaan anda untuk menapis atau menyemak semula barang-barang yang dibeli sama ada keperluan atau kehendak.

3. Tambah pendapatan anda

Macam yang kita tahu pandemik Covid-19 yang merebak ke serata dunia telah memberi kesan negatif kepada ekonomi dunia dan telah membantutkan segala perdagangan dunia.

Ramai rakyat Malaysia yang terjejas dari segi pendapatan dan pekerjaan, ada yang dibuang kerja dan tiada simpanan untuk digunakan pada waktu kecemasan. Oleh itu, disarankan untuk anda tambahkan pendapatan anda melalui pekerjaan sampingan seperti dropship, agent, atau peniaga online. Zaman sekarang banyak peluang pekerjaan yang ditawarkan dan pelbagai business boleh dilakukan untuk menambahkan pendapatan bulanan anda agar dapat menampung sedikit sebanyak perbelanjaan anda semasa berlakunya inflasi.

4. Belajar trade Forex

Melalui trade, anda juga boleh mendapatkan hasil untuk menampung pembelian isi rumah anda. Bahkan, anda boleh belajar dengan mudah secara online dengan kos yang murah! Beratus video dan beribu jam untuk anda belajar untuk semua intrument dengan mendaftar di www.goldensop.com. kenapa perlu bayar beribu dengan harga yang jauh lebih murah dengan ilmu lebih padu!

TERBONGKAR AKHIRNYA

 RAHSIA 71,618+ SUPERSCALPER  JANA JUTAAN USD SETIAP HARI 

Biar Kami Bantu dengan Ebook Teknik Hollygrail Maruwave®️ yang dikaji dan backtest selama 5 tahun

Terbukti dan telah berjaya membantu lebih 14,000 pelabur global di seluruh Malaysia!

Dapatkan sekarang di Ebook Maruwave Analysis

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin