Bila dan Kenapa Harga Emas Jatuh?

872

Kita digemparkan dengan harga emas naik pada tempoh hari disebabkan peperangan Rusia dan Ukraine dan kini apabila perang tamat emas kembali ke paras lebih rendah, manakala inflasi pula sepatutnya menyebabkan kenaikan harga tetapi terbantut. Apa yang tejadi? Bila dan kenapa harga emas jatuh?

Kita selalu dengar bahawa emas adalah pelaburan terbesar sepanjang masa, dengan pengekalan nilainya. Ianya mustahil untuk emas kekal dalam pasaran menaik, ini kerana harga logam bergerak naik dan turun pada setiap hari. Jadi apakah yang membuatkan ia curves bersilang pada penawaran dan permintaan (supply and demand) pada satu harga, dan seterusnya, pada harga lain?

Lonjakan dalam Bekalan (supply)

Sumber imej: Google

Sebagai komoditi yang telah lama wujud, emas bukanlah jaminan untuk spekulatif. Rakyat kita telah salah tafsir dengan membeli emas fizikal dengan harapan nilainya akan bertambah pada tahun hadapan. Sebaliknya, membeli emas adalah langkah pertahanan dalam pengawalan terhadap inflasi, penurunan nilai mata wang, kegagalan aset, dan masalah lain.

Kurang daripada 10% emas dilombong untuk tujuan perindustrian (cth., ubat arthritis rheumatoid dan kegunaan pergigian), meninggalkan selebihnya untuk dipegang dan kemudian dijual atas kehendak pembeli, sama ada dalam bentuk jongkong, syiling atau barang kemas. Pada asasnya, jumlah bekalan emas adalah lebih atau kurang statik.

Kejatuhan harga emas yang paling ketara dalam dekad yang lalu berlaku antara Oktober 2012 dan Julai 2013, berdurasi selama sembilan bulan di mana logam itu kehilangan lebih satu perempat daripada nilainya. Harga terus jatuh ke paras terendah $1,054 seauns pada Disember 2015 sebelum melantun semula. Sehingga Mac 2021, harganya ialah $1,726 seauns.

Keadaan Pasaran

Spekulasi adalah salah satu sebab perubahan harga emas. Pelabur membuat spekulasi tentang apa yang kerajaan dan bank pusat akan lakukan dan kemudian bertindak. Harga emas jatuh apabila Rizab Persekutuan mengumumkan pada 2014 bahawa ia sedang menamatkan program rangsangan kontroversinya selepas krisis kewangan 2008.

Pengumuman itu, ditambah pula dengan kadar inflasi yang rendah pada masa itu, menjadikan peranan emas sebagai lindung nilai terhadap kenaikan paras harga dipertikaikan.

Pada akhir 1990-an, emas berlegar dalam julat $270.4 Itu setiap auns, bukan setiap miligram. Orang yang bijak dan sabar akan menyimpan simpanan emas mereka sepanjang berlakunya peperangan, kemelesetan ekonomi yang berpanjangan, dan pelbagai pergolakan global seharusnya berbangga kerana masih bertahan untuk tidak menjual emas mereka.

Kesan Peningkatan Rizab persekutuan(The Fed) terhadap Emas

Ramai pelabur dan penganalisis pasaran percaya bahawa, memandangkan kenaikan kadar faedah menjadikan bonds dan pelaburan pendapatan  tetap lain lebih menarik, wang akan mengalir ke dalam pelaburan yang menghasilkan lebih tinggi (seperti bond dan dana pasaran wang) dan keluar daripada emas apabila kadar bergerak lebih tinggi. Oleh itu, apabila Rizab Persekutuan menaikkan kadar dana persekutuan penanda arasnya, kelemahan dalam emas harus diikuti.

Walau bagaimanapun, terdapat sedikit bukti bahawa emas secara konsisten dilemahkan oleh kenaikan kadar dana persekutuan atau hasil Perbendaharaan (Treasury Yields). Walaupun terdapat beberapa korelasi negatif pada tahun 2000, banyak emas dan kadar faedah meningkat bersama-sama untuk mengatakan bahawa kadar faedah yang tinggi menyebabkan harga emas jatuh.

Akhirnya, hubungan antara harga emas dan kadar faedah adalah tidak tentu dan tidak stabil kerana emas didagangkan di pasaran global tertakluk kepada kuasa yang jauh di luar jangkauan Rizab Persekutuan.

Seperti kebanyakan komoditi asas, ia adalah fungsi penawaran dan permintaan dalam jangka panjang. Walaupun lonjakan bekalan boleh menyebabkan harga emas menjunam, permintaan akhirnya merupakan komponen yang lebih kukuh antara kedua-duanya. Tahap bekalan emas hanya berubah secara perlahan, kerana ia mengambil masa 10 tahun atau lebih untuk deposit emas yang ditemui untuk ditukar menjadi lombong pengeluar.

TERBONGKAR AKHIRNYA

 RAHSIA 71,618+ SUPERSCALPER  JANA JUTAAN USD SETIAP HARI 

Biar Kami Bantu dengan Ebook Teknik Hollygrail Maruwave®️ yang dikaji dan backtest selama 5 tahun

Terbukti dan telah berjaya membantu lebih 14,000 pelabur global di seluruh Malaysia!

Dapatkan sekarang di Ebook Maruwave Analysis   

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin