Chart Pattern | Head and Shoulders Pattern

418

Apakah Corak Kepala dan Bahu (Head and Shoulders Pattern) ?

Corak Head dan Shoulders ialah pembentukan carta yang muncul sebagai garis dasar dengan tiga puncak, di mana dua puncak di luar adalah tinggi dan bahagian tengah adalah tertinggi. Dalam analisis teknikal, corak Head dan Shoulders menerangkan pembentukan carta khusus yang meramalkan pembalikan arah aliran kenaikkan kepada menurun.

Corak Head dan Shoulders dipercayai sebagai salah satu corak pembalikan arah aliran yang paling boleh dipercayai. Ia adalah salah satu daripada beberapa corak teratas yang memberi isyarat, dengan tahap ketepatan yang berbeza-beza, bahawa arah aliran menaik menghampiri penghujungnya.

Memahami Corak Head dan Shoulders

Sumber Image: Google

Corak Head dan Shoulders terbentuk apabila harga saham meningkat ke puncak dan seterusnya menurun kembali ke pangkal pergerakan naik sebelumnya. Kemudian, harga naik di atas bekas puncak untuk membentuk “hidung” dan kemudian sekali lagi menurun kembali ke pangkalan asal. Akhir sekali, harga saham naik semula, tetapi ke tahap pertama, puncak awal pembentukan sebelum menurun kembali ke pangkal atau garis leher corak carta sekali lagi.

Apakah Yang Corak Head dan Shoulders Beritahu Anda?

Corak Head dan Shoulders terdiri daripada tiga bahagian komponen:

  1. Selepas aliran menaik yang panjang, harga naik ke puncak dan seterusnya menurun untuk membentuk palung.
  2. Harga naik semula untuk membentuk paras tertinggi kedua dengan ketara di atas puncak awal dan menurun semula.
  3. Harga naik untuk kali ketiga, tetapi hanya ke paras puncak pertama, sebelum menurun sekali lagi.

Puncak pertama dan ketiga ialah bahu, dan puncak kedua membentuk kepala. Garisan yang menghubungkan palung pertama dan kedua dipanggil garis leher.

Corak Head dan Shoulders songsang atau songsang juga merupakan penunjuk yang boleh dipercayai yang boleh memberi isyarat bahawa arah aliran menurun akan berbalik kepada arah aliran menaik. Dalam kes ini, harga saham mencapai tiga rendah berturut-turut, dipisahkan oleh rali sementara. Daripada jumlah ini, palung kedua adalah yang paling rendah (kepala) dan yang pertama dan ketiga adalah cetek sedikit (bahu). Perhimpunan terakhir selepas penurunan ketiga menandakan bahawa arah aliran menurun telah berbalik dan harga berkemungkinan akan terus meningkat ke atas.

Tarik Tali

Harga saham adalah hasil daripada permainan tarik tali yang berterusan; sama ada harga saham naik atau turun adalah hasil langsung daripada bilangan orang dalam setiap pasukan. Mereka yang percaya harga saham akan naik dipanggil lembu (Bull), dan mereka yang percaya saham akan turun dipanggil beruang (Bear). Jika lebih ramai pemegang saham saham adalah beruang (Bear), maka harganya akan turun kerana mereka menjual saham mereka untuk mengelakkan kehilangan wang. Jika lebih ramai orang yakin, maka harga akan naik apabila pelabur baharu membeli masuk untuk memanfaatkan peluang tersebut.

Head dan Shoulders Songsang

Lawan carta Head dan Shoulders ialah Head dan Shoulders songsang, juga dipanggil bahagian bawah Head dan Shoulders. Ia disongsangkan dengan bahagian atas Head dan Shoulders digunakan untuk meramalkan pembalikan dalam aliran menurun (reversals dalam downtrends). Corak ini dikenal pasti apabila tindakan harga sekuriti memenuhi ciri-ciri berikut: Harga jatuh ke palung dan kemudian naik; harga jatuh di bawah bekas palung dan kemudian naik semula; akhirnya, harga jatuh semula tetapi tidak setakat palung kedua. Sebaik sahaja palung terakhir dibuat, harga menuju ke atas, ke arah rintangan yang ditemui berhampiran bahagian atas palung sebelumnya.

Tindakan Pasaran Di Sebalik Corak Head dan Shoulders

Seperti semua corak carta, turun naik corak Head dan Shoulders menceritakan kisah yang sangat spesifik tentang pertempuran yang dilakukan antara lembu jantan dan beruang.

Kemuncak awal dan kemerosotan seterusnya mewakili momentum yang semakin berkurangan aliran kenaikan harga sebelumnya. Mahu mengekalkan pergerakan menaik selama mungkin, kenaikan harga untuk menolak harga naik semula melepasi puncak awal untuk mencapai tinggi baharu (kepala). Pada ketika ini, masih ada kemungkinan bahawa kenaikan harga boleh mengembalikan penguasaan pasaran mereka dan meneruskan aliran menaik.

Walau bagaimanapun, apabila harga menurun untuk kali kedua dan mencapai satu titik di bawah puncak awal, jelas bahawa penurunan harga semakin meningkat. Kenaikan harga cuba sekali lagi untuk menolak harga ke atas tetapi hanya berjaya mencapai tahap tinggi yang lebih rendah yang dicapai pada puncak awal. Kegagalan untuk melepasi tahap tinggi tertinggi ini menandakan kekalahan kenaikkan dan penurunan harga mengambil alih, mendorong harga turun dan melengkapkan pembalikan.

Cara Untuk Mengenalpasti Corak Head dan Shoulders pada Carta?

Corak ini terdiri daripada “bahu kiri”, “kepala”, kemudian “bahu kanan” yang menunjukkan garis dasar dengan tiga puncak, puncak tengah adalah yang tertinggi. Bahu kiri ditandakan dengan penurunan harga diikuti dengan bahagian bawah, diikuti dengan kenaikan seterusnya. Kepala dibentuk oleh penurunan harga sekali lagi membentuk bahagian bawah yang lebih rendah. Bahu kanan kemudian dicipta apabila harga meningkat sekali lagi, kemudian menurun untuk membentuk bahagian bawah kanan.

Apakah yang ditunjukkan oleh Corak Head dan Shoulders ?

Carta Head dan Shoulders dikatakan menggambarkan pembalikan arah aliran kenaikkan kepada menurun dan menandakan arah aliran menaik menghampiri penghujungnya. Pelabur menganggapnya sebagai salah satu corak pembalikan arah aliran yang paling boleh dipercayai.

Bagaimanakah Saya Boleh Menggunakan Corak Head dan Shoulders  untuk Membuat Keputusan Dagangan?

Titik masuk yang paling biasa ialah pecahan garis leher, dengan hentian di atas (atas pasaran) atau di bawah (bawah pasaran) bahu kanan. Sasaran keuntungan ialah perbezaan antara tinggi dan rendah dengan corak ditambah (bawah pasaran) atau ditolak (atas pasaran) daripada harga pecahan. Sistem ini tidak sempurna, tetapi ia menyediakan kaedah perdagangan pasaran berdasarkan pergerakan harga yang logik.

Apakah Head dan Shoulders Songsang?

Head dan Shoulders songsang, juga dipanggil “bawah kepala dan bahu,” adalah serupa dengan corak kepala dan bahu standard, tetapi terbalik, dengan bahagian atas kepala dan bahu digunakan untuk meramalkan pembalikan dalam aliran menurun.

TERBONGKAR AKHIRNYA

 RAHSIA 71,618+ SUPERSCALPER  JANA JUTAAN USD SETIAP HARI 

Biar Kami Bantu dengan Ebook Teknik Hollygrail Maruwave®️ yang dikaji dan backtest selama 5 tahun

Terbukti dan telah berjaya membantu lebih 14,000 pelabur global di seluruh Malaysia!

Dapat kan sekarang di Ebook Maruwave Analysis 

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin