Bullish Flag Pattern

359

Apa itu Bullish Flag

Trading dengan bullish flag pattern membantu kita melihat kesinambungan harga dan menangkap perubahan harga yang besar dengan mudah. Biasanya, sukar untuk memasuki perdagangan yang bergerak pantas dalam pasaran, tetapi lebih mudah untuk menentukan masa pasaran dengan chart bullish flag pattern.

Bullish flag ialah corak teknikal yang menyediakan kemasukan yang tepat untuk mengambil bahagian dalam aliran menaik yang kuat. Ramai trader profesional menggunakan corak kesinambungan ini untuk mencari tempat yang optimum untuk berdagang dengan arah aliran.

Bagaimana Cara Flag Pattern berfungsi

Flag adalah kawasan penyatuan yang ketat dalam price action yang menunjukkan pergerakan arah aliran balas yang mengikuti terus selepas pergerakan arah aliran balas yang mengikuti terus selepas pergerakan arah aliran balas yang mengikuti terus selepas pergerakan arah taja dalam harga. Pattern biasanya terdiri daripada antara lima dan dua puluh bar harga. Flag pattern boleh jadi sama ada arah aliran menaik (bullish flags) atau arah aliran menurun (bearish flag). Bahagian bawah flag tidak boleh melebihi titik tengah flagpole yang mendahuluinya.

Cara untuk mengesan Bull flag

  1. Cari pergerakan arah aliran yang kuat dan lebih tinggi. Ini bermakna julat candle lebih menaik (bullish) daripada biasa dan mereka cenderung untuk menutup berhampiran paras tertinggi.
  2. Selepas pergerakan kukuh lebih tinggi, pasaran perlu mengambil “rehat” atau sideway. Di sinilah anda boleh menjangkakan potensi Bull Flag terbentuk apabila pasaran melakukan pullback.
  3. Pullback harus terdiri daripada candle julat yang lebih kecil (berbanding dengan langkah sebelumnya). Semakin “ketat” julat, kemungkinan pasaran akan breakout lebih tinggi.

Teknik Entry Bullish Flag

Bullish flag strategy adalah continuation chart pattern cari entry buy jika muncul di market, SL 20/30 pips di bawah flag

Nak belajar trade?

Sampai bila nak follow signal je.

Jomm belajar ilmu trading dengan trader yang bertauliah!

Layari www.goldensop.com  untuk pelajari saham secara PERCUMA.

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin