Double Bottom | Jana Profit dari Bawah!

368

Kenal tak Double bottom?

Alah yang bentuk macam ‘W’ tuu..

Double Bottom ialah corak carta analisis teknikal yang menerangkan perubahan trend dan reversal momentum daripada price action yang terjadi sebelumnya. Ia menerangkan kejatuhan saham atau indeks, lantunan, satu lagi kejatuhan ke tahap yang sama atau serupa dengan kejatuhan asal, dan akhirnya lantunan lain. Bahagian bawah berganda kelihatan seperti huruf “W”. Nilai rendah sebanayk dua kali disentuh dianggap sebagai support level.

Double bottom melibatkan dua nilai rendah yang membentuk berhampiran tahap harga mendatar yang sama dan menandakan isyarat pembalikan kenaikkan yang berpotensi. Pengukuhan harga yang diukur akan berlaku di antara dua titik rendah yang menunjukkan beberapa sokongan pada harga terendah.

Corak carta dua bahagian bawah ditemui pada penghujung aliran menurun dan menyerupai huruf “W”. Harga jatuh ke paras rendah baharu dan kemudian naik sedikit sebelum kembali ke paras rendah baharu.  Pengesahan kenaikan harga ditentukan oleh penembusan tahap harga utama yang terletak pada titik tinggi antara tahap rintangan ‘bawah’ (garis leher atau neckline).

Dalam bahasa mudah, double bottom adalah bullish reversal pattern, ianya berlaku selepas downtrend market. Double bottom terjadi apabila market bergerak membuat price rendah yang baru kemudian naik untuk retrace.

Ciri-ciri Double Bottom

  1. Terdiri dari 1 puncak
  2. Mempunyai 2 palung
  3. Menyerupai huruf  “W”

Lihat pada gambar di atas, pola yang terbentuk adalah Double Bottom yang mempunyai 2 palung atau dikenali dengan nama support.

Bottom 1 terbentuk selepas berlakunya penurunan yang kemudiannya membuat reversal naik membentuk huruf ‘U’ atau ‘V’, pada puncak ia menurun dan membentuk Bottom 2 dengan menjadikan Bottom 1 tahap supportnya. Setelah membentuk Bottom 2 lalu terjadi reli bullish atau menaik hingga terbentuk pola lain.

Double Bottom terjadi kerana penurunan harga dan titik penurunan harga seterusnya menjadi dasar dalam menentukan bentuk polanya.

Double Bottom terbentuk mengikut pola rounding bottom tunggal yang juga boleh menjadi first sign dari potensi reversal.

Pola rounding bottom biasanya akan terjadi di akhir trend bearish yang panjang. Dan Double bottom akan menunjukkan bullish reversal yang memberi peluang kepada trader atau investor untuk mendapatkan keuntungan dari reli bullish.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang perdagangan dan pelaburan SAHAM ataupun OPTION? Tidak kira gaya pembelajaran anda, terdapat seminar kursus untuk anda memulakan perdagangan. Dan ianya PERCUMA, serta teknik dan support yang berterusan, anda boleh mendaftar di www.goldensop.com. Kelas 100% Percuma diberi kepada pelabur baru yang ingin berjinak- jinak ke pasaran trading.

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin