Asas | Long-Legged Doji

414

Long-legged doji ialah candlestick yang terdiri daripada bayang-bayang atas dan bawah yang panjang dan mempunyai harga pembukaan dan penutupan yang lebih kurang sama, menghasilkan badan candle yang kecil. Long-legged doji juga mungkin menandakan keraguan tentang arah masa depan harga keselamatan asas.

sumber imej: thepatternsite.com

Long-legged doji adalah seperti candlesticks doji yang lain. Ujian mengesahkan bahawa arah pecahan adalah rawak. Secara teori, Long-legged doji bertindak sebagai keraguan di kalangan trader tentang arah harga yang akan diambil. Dalam doji, harga pembukaan dan penutupan berakhir di mana ia bermula selepas naik dan turun semasa sesi tarik tali antara bull dan bear market mengakibatkan kebuntuan pada waktu penutupan.

Candle long-legged doji dianggap paling ketara apabila ia berlaku semasa aliran menaik atau aliran menurun yang kuat. Long-legged doji menunjukkan bahawa kuasa bekalan dan permintaan menghampiri keseimbangan dan pembalikan arah aliran mungkin berlaku. Ini kerana keseimbangan atau ketidakpastian bermakna harga tidak lagi menolak ke arah yang sebelumnya. Sentimen mungkin berubah.

Contohnya, semasa aliran menaik, harga semakin ditolak lebih tinggi dan penutupan kebanyakan tempoh berada di atas pembukaan. Long-legged doji menunjukkan terdapat pertempuran antara pembeli dan penjual tetapi akhirnya mereka berakhir dengan lebih kurang. Ini berbeza daripada tempoh sebelumnya di mana pembeli mengawal.

Long Legged Doji Candlestick: Garis Panduan Pengenalan

Ciri- ciriPerbincangan
Bilangan garisan candleSatu
Aliran harga yang membawa kepada corakTidak dinyatakan  
KonfigurasiCari Doji (harga pembukaan dan penutupan berada dalam beberapa sen antara satu sama lain) disertai dengan bayang-bayang panjang.

Long Legged Doji Candlestick: Contoh

Carta menunjukkan tiga candlesticks doji long-legged pada skala harian. Candle A muncul di tengah-tengah arah aliran harga sisi. Malah, ketiga-tiga, A, B, dan C diletakkan di kawasan kesesakan yang sama. Harga tidak mempunyai arah selepas doji muncul.

Perhatikan bayang-bayang atas dan bawah yang panjang pada doji long-legged. Panjang bayang-bayang tidak semestinya kelihatan sama, cuma ia lebih panjang daripada bayang-bayang terkini pada candle lain.

TERBONGKAR AKHIRNYA

RAHSIA 71,618+ SUPERSCALPER  JANA JUTAAN USD SETIAP HARI 

Biar Kami Bantu dengan Ebook Teknik Hollygrail Maruwave®️ yang dikaji dan backtest selama 5 tahun

Terbukti dan telah berjaya membantu lebih 14,000 pelabur global di seluruh Malaysia!

Dapatkan sekarang di Ebook Maruwave Analysis   

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia dan thepatternsite.com

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin