Asas | Dragonfly Doji Candle

524

Apa itu Dragonfly Doji Candle?

Dragonfly Doji ialah corak candlestick yang dianalisis oleh trader saham sebagai isyarat bahawa potensi pembalikan harga akan berlaku. Bergantung pada tindakan harga yang sebelum, pembalikan harga ini boleh menjadi ke bawah atau ke atas. Dragonfly Doji terbentuk apabila harga market dibuka, ditutup dan tinggi adalah sama.

Corak candlestick tertentu ini bukan kejadian biasa, dan juga bukan isyarat yang boleh dipercayai bahawa pembalikan harga akan berlaku tidak lama lagi. Corak Dragonfly Doji juga boleh menjadi tanda keraguan dalam pasaran. Atas sebab ini peniaga selalunya akan menggunakannya sebagai hanya satu indicator yang berpotensi untuk pergerakan harga masa hadapan, menggabungkannya dengan indicator teknikal lain sebelum membuat keputusan perdagangan.

Dragonfly Doji Candle ialah nama menarik untuk candle yang bertindak sebagai reversal kenaikkan harga. Ia adalah candle reversal, tetapi hanya separuh masa. Secara rawak, dengan kata lain. Prestasi 10 hari selepas breakout meletakkannya di tempat ke-98 daripada 103 candle, di mana 1 adalah yang terbaik.

Dragonfly Doji: Keputusan Penting

Prestasi teori: pembalikan kenaikkan semasa penurunan, jika tidak, keraguan

Prestasi yang diuji: Pembalikan 50% sepanjang masa

Kedudukan kekerapan: 44

Kedudukan prestasi keseluruhan: 98

Peratusan terbaik mencapai sasaran harga: 80% (pasaran menurun, pasaran menurun)

Pergerakan purata terbaik dalam 10 hari: -5.02% (pasaran menurun, pecahan menurun)

Kedudukan prestasi 10 hari terbaik: 17 (pasaran menaik, pecahan menurun)

Semua kedudukan adalah daripada 103 corak candlestick dengan prestasi terbaik kedudukan 1. “Terbaik” bermaksud penarafan tertinggi daripada empat kombinasi pasaran kenaikkan/penurunan, penembusan naik/turun.

Dragonfly Doji: Perbincangan

Berdasarkan cara dragonfly doji berfungsi di pasaran, ia bertindak sebagai reversal 50% pada setiap masa. Oleh itu, ia bukan pembalikan atau candle kesinambungan. Ia mewakili ketidakpastian. Oleh kerana bayang yang lebih rendah adalah begitu panjang dan harga penutupan dipatok pada bahagian atas candlestick, penembusan menaik mendominasi. Kedudukan frekuensi 44 bermakna ia lebih banyak daripada candle lain, jadi anda harus sering melihatnya dalam siri harga sejarah. Kedudukan prestasi, pada 98, adalah berhampiran bahagian bawah senarai. Jangan jangkakan harga akan menjadi trend lama selepas dragonfly doji.

80% yang mencapai sasaran peraturan ukuran adalah skor yang baik. Dalam pasaran penurunan harga selepas penembusan menurun (yang jarang berlaku), penurunan itu agak dihormati: 5.02%, tetapi kedudukan prestasi 10 hari terbaik (17) berlaku selepas penembusan menurun dalam pasaran kenaikan harga.

Dragonfly Doji: Contoh

Carta harian menunjukkan Dragonfly Doji (A) pada akhir aliran menaik. Bayangan bawah yang panjang akan mencadangkan pergerakan kenaikkan mengikut beberapa pengarang pada candlestick. Walau bagaimanapun, apabila harga pembukaan dan penutupan sepadan, ia akan menimbulkan keraguan.

Dalam contoh ini, harga menembusi ke bawah dan apabila itu berlaku, langkah itu boleh menjadi langkah yang baik. Harga menjejaki semula kira-kira separuh daripada pergerakan naik sebelum meneruskan kenaikan pada kadar yang lebih santai.

TERBONGKAR AKHIRNYA

 RAHSIA 71,618+ SUPERSCALPER  JANA JUTAAN USD SETIAP HARI 

Biar Kami Bantu dengan Ebook Teknik Hollygrail Maruwave®️ yang dikaji dan backtest selama 5 tahun

Terbukti dan telah berjaya membantu lebih 14,000 pelabur global di seluruh Malaysia!

Dapatkan sekarang di Ebook Maruwave Analysis   

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia dan thepatternsite.com

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin