Option Trading tu Apa Sebenarnya?

617

Apa khabar trader trader saham harini? Dah kaya? Ha? Asyik Mc? Huh korang handsome sangat ni sebab tu susah nak jadi kaya.. haha

Anyway, hari ini kita akan bincangkan apa itu Option Trading sebab ramai yang masih keliru nampaknya dengan beberapa istilah dan terma yang ada dalam pelaburan saham. Tapi korang mesti pernah dengar istilah option saham, stock option, ataupun IQ option .. eh terpromote pula.

Okay, apa benda nya option ni?

Apakah definisi Option?

Option ialah perjanjian antara dua pihak untuk memudahkan urus niaga yang berpotensi pada sekuriti asas pada harga pratetap, dirujuk sebagai strike price, sebelum atau pada tarikh tamat tempoh.

Option ialah instrumen kewangan yang berdasarkan nilai sekuriti asas seperti saham. Option contract menawarkan pembeli peluang untuk membeli atau menjual—bergantung pada jenis kontrak yang mereka pegang—aset asas yang dipilih pada harga yang ditetapkan dalam kontrak sama ada dalam tempoh masa tertentu atau pada tarikh luput

Option ni seperti kita diberi hak sama ada nak beli atau jual pada harga yang ditetapkan sebelum tarikh luput dan membenarkan kita mengambil keuntungan daripada kenaikan harga dengan limited risk, dan kos lebih rendah daripada membeli saham induk.

Option secara amnya menelan kos sebahagian kecil daripada harga saham asas. Penggunaan Option ialah satu bentuk leverage, membenarkan pelabur membuat pertaruhan pada saham tanpa perlu membeli atau menjual saham tersebut secara langsung. Sebagai pertukaran untuk keistimewaan ini, pembeli Option membayar premium kepada pihak yang menjual Option.

Jenis Jenis Option

Terdapat dua jenis kontrak pilihan: put dan call. Kedua-duanya boleh dibeli untuk membuat spekulasi mengenai arah pendedahan keselamatan atau lindung nilai. Mereka juga boleh dijual untuk menjana pendapatan.

Secara umum, call option boleh dibeli sebagai pertaruhan berleveraj pada kenaikan harga saham atau indeks, manakala put option dibeli untuk mendapat keuntungan daripada penurunan harga. Pembeli call option mempunyai hak, tetapi bukan kewajipan, untuk membeli bilangan saham yang dilindungi dalam kontrak pada strike price. Sebaliknya, pembeli meletakkan hak, tetapi bukan kewajipan, untuk menjual saham pada strike price yang dinyatakan dalam kontrak.

Penjual option, juga dikenali sebagai penulis, bertanggungjawab untuk melakukan transaksi sampingan mereka jika pembeli memutuskan untuk melaksanakan call option untuk membeli sekuriti atau melaksanakan put option untuk menjual.

Call Option: Dalam transaksi call option, kedudukan dibuka apabila kontrak atau kontrak dibeli daripada penjual. Dalam urus niaga, penjual dibayar premium untuk memikul kewajipan menjual saham pada strike price. Jika penjual memegang saham untuk dijual, kedudukan itu dirujuk sebagai tertutup.

Put Option: Pembeli put option membuat spekulasi mengenai penurunan harga saham atau indeks asas dan memiliki hak untuk menjual saham pada strike price yang dinyatakan dalam kontrak. Jika harga saham jatuh di bawah strike price sebelum atau semasa tamat tempoh, pembeli boleh sama ada menyerahkan saham kepada penjual untuk pembelian pada strike price atau menjual kontrak jika saham itu tidak dipegang dalam portfolio.

Mesti korang susah nak faham kan?

Jom tengok contoh situasi ni..

Contoh

Korang baru beli satu option saham Netflix ‘25 call’ dengan harga saham semasa $25, dan korang bayar $1. Kemudiannya, saham Netflix menjadi naik sebanyak $28, jadi option kita dah untung sekurang-kurangnya $2 dalam nilai, memberikan keuntungan 200%, berbanding kenaikkan 12%

Ataupun,

Saham syarikat ABC berdagang pada $60, dan penjual option call sedang mencari untuk menjual pada $65 dengan tarikh luput satu bulan. Jika harga saham kekal di bawah $65 dan pilihan tarikh luput, penjual option call menyimpan saham dan boleh mengutip premium lain dengan menjual call semula.

Walau bagaimanapun, jika harga saham meningkat kepada harga melebihi $65, dirujuk sebagai dalam wang (In-The-Money), pembeli memanggil saham daripada penjual, membelinya pada $65. Pembeli panggilan juga boleh menjual pilihan jika pembelian saham bukanlah hasil yang diingini.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang perdagangan dan pelaburan SAHAM ataupun OPTION? Tidak kira gaya pembelajaran anda, terdapat seminar kursus untuk anda memulakan perdagangan. Dan ianya PERCUMA, serta teknik dan support yang berterusan, anda boleh mendaftar di www.goldensop.com. Kelas 100% Percuma diberi kepada pelabur baru yang ingin berjinak- jinak ke pasaran trading.

Layari www.goldensop.com  untuk pelajari saham secara PERCUMA.

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin