Mudahnya… Belajar Teknikal Analisis

379

Selain corak dan penunjuk carta, analisis teknikal melibatkan kajian topik yang luas, seperti ekonomi tingkah laku dan pengurusan risiko. Matlamat di sebalik analisis teknikal biasanya untuk mengenal pasti peluang dagangan dan memanfaatkannya menggunakan pendekatan berdisiplin berasaskan peraturan yang memaksimumkan pulangan pelarasan risiko jangka panjang. Dalam artikel ini, kita akan melihat beberapa cara terbaik untuk mempelajari analisis teknikal tanpa perlu mengambil risiko wang dalam pasaran.

Fahami Asas

Langkah pertama dalam mempelajari analisis teknikal ialah memperoleh pemahaman asas tentang konsep teras, yang paling baik dicapai dengan membaca buku, mengikuti kursus dalam talian atau luar talian, atau membaca melalui laman web pendidikan yang merangkumi topik ini. Kebanyakan sumber ini adalah percuma, tetapi sesetengah pendidik, bengkel atau kursus mengenakan bayaran.

Kini buku pelaburan mudah di dapati sehingga tidak terkira banyaknya telah dikarang dan beberapa mengenai analisis teknikal telah bertahan dalam ujian masa dan merupakan sumber untuk pelabur baru. Seperti

Ebook Teknik Hollygrail Maruwave®️ yang dikaji dan backtest selama 5 tahun

Terbukti dan telah berjaya membantu lebih 14,000 pelabur global di seluruh Malaysia!

Dapatkan sekarang di Ebook Maruwave Analysis  

Selain itu, banyak kursus juga tersedia dalam dan luar talian. Yang penting, banyak kursus dagangan dalam talian menjanjikan hasil yang menakjubkan dan menggunakan taktik jualan tekanan tinggi, tetapi tidak memberikan hasil yang dijanjikan. Pelabur baru mungkin ingin mengelakkan kursus yang membanggakan tentang pulangan yang tidak realistik dan sebaliknya, mencari pendidik yang mengajar asas teras analisis teknikal.

Ramai pelabur membangunkan sistem dan teknik pelaburan mereka sendiri dari semasa ke semasa. Lagipun, syarikat yang menawarkan sistem perdagangan “di luar rak” yang menghasilkan keuntungan yang konsisten mungkin tidak akan menjualnya jika mereka memang menguntungkan (mereka akan menyimpan rahsia itu untuk diri mereka sendiri).

Akhir sekali, banyak laman web yang berbeza memberikan gambaran keseluruhan terperinci tentang konsep analisis teknikal tanpa bayaran, seperti di www.marubozu.co. untuk trader baru, dan boleh memberikan titik permulaan yang baik untuk calon trader.

Bahkan, anda boleh belajar dengan mudah secara online dengan kos yang murah! Beratus video dan beribu jam untuk anda belajar untuk semua intrument dengan mendaftar di www.marubozu.co. kenapa perlu bayar beribu dengan harga yang jauh lebih murah dengan ilmu lebih padu!

Berlatih dan Kembangkan Kemahiran Anda

Selepas mempelajari selok-belok analisis teknikal, langkah seterusnya ialah mengambil prinsip daripada kursus ini dan menerapkannya dalam amalan melalui ujian belakang atau perdagangan kertas.

Trader yang membangunkan sistem trading automatik boleh menggunakan backtest untuk melihat bagaimana satu set peraturan akan berprestasi menggunakan data sejarah. Sebagai contoh, seorang pelabur mungkin membangunkan strategi moving average crossover strategi yang menjana isyarat beli apabila purata bergerak jangka pendek melintasi melebihi purata bergerak jangka panjang dan sebaliknya. Pelabur kemudian boleh menguji semula sistem untuk melihat prestasinya dalam beberapa tahun yang lalu.

Adalah penting untuk diingat bahawa sistem perdagangan yang menjana pulangan yang menarik menggunakan data sejarah tidak dijamin untuk menunjukkan prestasi yang baik dalam pasaran langsung. Malah, sistem perdagangan yang cukup kompleks boleh menjadi “padanan lengkung (curve fit)” untuk berprestasi sempurna menggunakan data sejarah, tetapi tidak akan banyak digunakan pada masa hadapan. Sistem perdagangan terbaik menggunakan set peraturan mudah yang berprestasi menguntungkan dan cukup fleksibel untuk berprestasi baik pada masa lalu dan pada masa hadapan.

Trader yang membuat dagangan sendiri tanpa sistem perdagangan automatik mungkin ingin mempertimbangkan perdagangan kertas untuk memperhalusi kemahiran mereka. Walau bagaimanapun, daripada mencatatkan dagangan di atas kertas, menggunakan akaun demo, pelabur boleh berlatih meletakkan dagangan untuk melihat prestasi mereka dari semasa ke semasa. Adalah penting untuk menjejaki prestasi dagangan ini dengan teliti untuk menentukan secara objektif sejauh mana strategi itu berjaya dari semasa ke semasa, dan untuk berlatih dalam jangka masa yang cukup lama.

Firma pembrokeran dan syarikat berkaitan kewangan lain menawarkan pelbagai platform berbeza yang membolehkan pedagang membangunkan sistem perdagangan automatik dan perdagangan kertas.

Kesimpulan

Pelajarilah pelbagai cara terbaik untuk mempelajari analisis teknikal untuk mendapatkan pemahaman yang kukuh tentang prinsip teras dan kemudian menggunakan pengetahuan melalui backtest atau perdagangan kertas. Terima kasih kepada teknologi yang tersedia hari ini, banyak broker dan laman web menawarkan platform elektronik yang menawarkan dagangan simulasi yang menyerupai pasaran langsung. Walaupun tiada jalan pintas untuk berjaya, pelabur yang bercita-cita tinggi boleh membina asas pengetahuan dan merasai pasaran dari semasa ke semasa yang boleh memberikan kelebihan dan pengalaman apabila berdagang.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang perdagangan dan pelaburan SAHAM ataupun OPTION? Tidak kira gaya pembelajaran anda, terdapat seminar kursus untuk anda memulakan perdagangan. Dan ianya PERCUMA, serta teknik dan support yang berterusan, anda boleh mendaftar di www.goldensop.com. Kelas 100% Percuma diberi kepada pelabur baru yang ingin berjinak- jinak ke pasaran trading.

Ikuti kami di facebook Superscalper untuk mengatahui perkembangan terbahru kami.

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin