Betul ke Analisis Fundamental lebih baik dari Analisis Teknikal?

645

Apakah Perbezaannya? Analisis fundamental dan teknikal adalah dua aliran utama pemikiran apabila ia datang untuk mendekati pasaran, kedua-dua aspek ini mempunyai perspektif berbeza untuk membantu kita membuat keputusan pelaburan. Pelabur dan peniaga menggunakan kedua-duanya untuk menyelidik dan meramalkan harga saham masa hadapan. Seperti mana-mana strategi atau falsafah pelaburan

Analisis Fundamental

Analisis asas menilai saham dengan cuba mengukur nilai sebenar atau nilai wajar (fair value) suatu saham. Penganalisis asas mengkaji segala-galanya daripada keseluruhan ekonomi dan keadaan industri kepada kekuatan kewangan dan pengurusan syarikat individu. Pendapatan, perbelanjaan, aset dan liabiliti semuanya berada di bawah penelitian oleh penganalisis asas.

Analisis Teknikal

Analisis teknikal berbeza daripada analisis fundamental, kerana trader cuba mengenal pasti peluang dengan melihat arah aliran statistik, seperti pergerakan dalam harga dan volume saham. Ia juga adalah kaedah mengkaji pergerakan carta saham untuk menjangka pergerakan saham ke hadapan. Andaian teras adalah bahawa semua asas yang diketahui difaktorkan ke dalam harga, oleh itu tidak perlu memberi perhatian kepada mereka. Penganalisis teknikal tidak cuba mengukur nilai intrinsik keselamatan. Sebaliknya, mereka menggunakan carta saham untuk mengenal pasti corak dan arah aliran yang mencadangkan perkara yang akan dilakukan oleh saham pada masa hadapan.

Isyarat analisis teknikal yang popular termasuk purata bergerak mudah (Simple Moving Average), support dan resistance, garis arah aliran (trendlines) dan penunjuk momentum (momentum indicators).

Purata Pergerakan Mudah (Simple Moving Average)

Purata pergerakan mudah (SMA) ialah penunjuk yang membantu menilai arah aliran saham dengan purata harga harian dalam tempoh masa tetap. Isyarat beli dan jual dijana apabila purata bergerak tempoh yang lebih pendek melintasi tempoh yang lebih panjang.

Support dan resistance menggunakan sejarah harga. Support ditakrifkan sebagai kawasan di mana pembeli telah melangkah masuk sebelum ini, manakala resistance adalah kawasan di mana penjual telah menghalang kenaikan harga. Pengamal melihat untuk membeli pada support dan menjual pada resistance .

Garis arah aliran (trendlines) adalah serupa dengan support dan resistance, kerana ia menyediakan titik masuk dan keluar yang ditentukan. Walau bagaimanapun, ia berbeza kerana ia adalah unjuran berdasarkan cara stok didagangkan pada masa lalu. Ia sering digunakan untuk saham yang bergerak ke paras tertinggi baharu atau paras terendah baharu di mana tiada sejarah harga.

Terdapat beberapa penunjuk berasaskan momentum (momentum indicators), seperti Bollinger Bands®, Aliran Wang Chaikin, stokastik dan penumpuan/capah purata bergerak (moving average convergence/divergence). Setiap satu daripada ini mempunyai formula unik dan menyediakan isyarat beli dan jual berdasarkan kriteria yang berbeza-beza. Penunjuk momentum cenderung digunakan dalam pasaran terikat julat atau tanpa arah aliran.

Perbandingan analisis fundamental dan teknikal

KriteriaAnalisis Fundamental Analisis Teknikal
Bentuk kajianLatar belakang syarikat dan perniagaan secara menyeluruhPergerakan carta harga saham
MatlamatMembeli saham yang di bawah harga pasaranMembeli saham yang berpontensi begerak lebih tinggi
Tokoh terkenalWarren Buffet, Peter LynchJohn Bollinger, Dan Zanger

Kata Kunci

  • Analisis asas menilai sekuriti dengan cuba mengukur nilai intrinsiknya.
  • Analisis teknikal berbeza daripada analisis fundamental, kerana trader melihat kepada arah aliran statistik dalam harga dan volume saham.
  • Kedua-dua kaedah digunakan untuk menyelidik dan meramalkan trend masa depan dalam harga saham.

Bagaimana untuk menggunakan analisis fundamental dan teknikal

Di atas kita telah terangkan apa itu analisis dari aspek teknikal dan fundamental. Tapi macam mana nak guna dalam analisis saham?

Sejujurnya, kita kena tahu bahawa tidak ada satu cara tetap untuk mengkaji saham. Namun, ramai tokoh-tokoh pelabur besar yang membuat nama dengan menggunakan analisis fundamental, antaranya Benjamin Graham, Joel Greenblatt, Warren Buffett dan Peter Lynch. Antara tokoh yang membuat nama dengan analisis teknikal pula ialah Dan Zanger dan John Bollinger.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang perdagangan dan pelaburan SAHAM ataupun OPTION? Tidak kira gaya pembelajaran anda, terdapat seminar kursus untuk anda memulakan perdagangan. Dan ianya PERCUMA, serta teknik dan support yang berterusan, anda boleh mendaftar di www.goldensop.com. Kelas 100% Percuma diberi kepada pelabur baru yang ingin berjinak- jinak ke pasaran trading.

Ikuti kami di facebook Superscalper untuk mengatahui perkembangan terbahru kami.

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin