Isu Semasa | Emas dah naik! Apa puncanya?

355

Hari ini, emas dicari, bukan sahaja untuk tujuan pelaburan ataupun perhiasan, bahkan ia juga digunakan dalam pembuatan peranti elektronik dan perubatan tertentu. Emas sentiasa meningkat dengan ketara dari semasa ke semasa.

So, apa punca yang mendorong harga logam berharga ini menigkat?

  • Rizab Bank Pusat (Central Bank)
Sumber imej: Google

Bank pusat menyimpan mata wang kertas dan emas sebagai rizab. Apabila bank pusat mempelbagaikan rizab monetari mereka—jauh daripada mata wang kertas yang telah mereka kumpulkan dan menjadi emas—harga emas biasanya meningkat. Banyak negara di dunia mempunyai rizab yang terdiri terutamanya daripada emas.

  • Nilai Dolar A.S

Harga emas secara umumnya berkait songsang dengan nilai dolar Amerika Syarikat kerana logam itu dalam denominasi dolar. Semuanya adalah sama, dolar A.S. yang lebih kukuh cenderung untuk mengekalkan harga emas lebih rendah dan lebih terkawal, manakala dolar A.S. yang lebih lemah berkemungkinan akan memacu harga emas lebih tinggi melalui peningkatan permintaan (kerana lebih banyak emas boleh dibeli apabila dolar lebih lemah ).

  • Permintaan Barang Kemas dan Perindustrian Seluruh Dunia
Sumber imej: Google

Pada 2019, barang kemas menyumbang kira-kira separuh daripada permintaan emas, yang berjumlah lebih daripada 4,400 tan, menurut Majlis Emas Dunia. India, China, dan Amerika Syarikat adalah pengguna emas yang besar untuk barang kemas dari segi jumlah. 7.5% lagi permintaan dikaitkan dengan penggunaan teknologi dan industri untuk emas, di mana ia digunakan dalam pembuatan peranti perubatan seperti elektronik ketepatan seperti unit GPS.

Oleh itu, harga emas boleh dipengaruhi oleh teori asas penawaran dan permintaan; apabila permintaan untuk barangan pengguna seperti barang kemas dan elektronik meningkat, kos emas boleh meningkat.

  • Perlindungan Kekayaan

Kemunculan Covid – 19 yang mendorong ketidaktentuan ekonomi, seperti yang dilihat semasa kemelesetan ekonomi, lebih ramai orang beralih kepada pelaburan dalam emas kerana nilainya yang berkekalan. Emas sering dianggap sebagai “syurga selamat” untuk pelabur semasa masa bergelora. Apabila jangkaan atau pulangan sebenar bagi bonds, ekuiti dan hartanah jatuh, minat dalam pelaburan emas boleh meningkat, menaikkan harganya. Emas boleh digunakan sebagai lindung nilai untuk melindungi daripada peristiwa ekonomi seperti penurunan nilai mata wang atau inflasi. Di samping itu, emas dilihat sebagai memberikan perlindungan semasa tempoh ketidakstabilan politik juga.

  • Permintaan Pelaburan

Emas juga melihat permintaan daripada dana dagangan bursa yang memegang logam dan menerbitkan saham yang boleh dibeli dan dijual oleh pelabur. SPDR Gold Trust (GLD) ialah yang terbesar dan memegang lebih 1,078 tan emas pada Mac 2021.

Secara keseluruhan, pembelian emas daripada pelbagai kenderaan pelaburan pada 2019 ialah 1,271.7 tan, menurut Majlis Emas Sedunia, mewakili lebih 29% daripada jumlah permintaan untuk emas.

  • Pengeluaran Emas
Sumber imej: Google

Pemain utama dalam perlombongan emas di seluruh dunia termasuk China, Afrika Selatan, Amerika Syarikat, Australia, Rusia dan Peru. Pengeluaran emas dunia mempengaruhi harga emas, satu lagi contoh penawaran memenuhi permintaan. Pengeluaran lombong emas adalah kira-kira 3,260 tan pada tahun 2018, meningkat daripada 2,500 tan pada tahun 2010.

Walau bagaimanapun, terdapat peningkatan dalam tempoh sepuluh tahun, pengeluaran perlombongan emas tidak berubah dengan ketara sejak 2016.

Satu sebab ialah “emas mudah” telah pun dilombong; pelombong kini perlu menggali lebih dalam untuk mengakses rizab emas berkualiti. Hakikat bahawa emas lebih mencabar untuk diakses menimbulkan masalah tambahan: pelombong terdedah kepada bahaya tambahan, dan kesan alam sekitar meningkat. Pendek kata, lebih banyak kos untuk mendapatkan lebih sedikit emas. Ini menambah kos pengeluaran lombong emas, kadangkala mengakibatkan harga emas lebih tinggi.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang perdagangan dan pelaburan SAHAM ataupun OPTION? Tidak kira gaya pembelajaran anda, terdapat seminar kursus untuk anda memulakan perdagangan. Dan ianya PERCUMA, serta teknik dan support yang berterusan, anda boleh mendaftar di www.goldensop.com. Kelas 100% Percuma diberi kepada pelabur baru yang ingin berjinak- jinak ke pasaran trading.

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin