Asas | Price Action tu apa?

499

Perasan tak setiap kali join seminar atau webinar takpun sembang dengan komuniti trader mesti akan dengar perkataan “price action”. Tapi tahukah anda, apa itu price action?

Definisi Price Action?

Price action didefinisikan sebagai pergerakan harga keselamatan yang diplotkan dari semasa ke semasa. Price action menjadi asas untuk semua analis teknikal saham, komoditi atau aset-aset lain.

Ramai trader yang trade pada jangka pendek bergantung kepada price action dan juga formation serta trend untuk membuat keputusan perdagangan. Analisis price action  merujuk kepada analisa teknikal berdasarkan pergerakan harga di masa lampau, dimana trader berupaya menemukan pola dalam pergerakkan harga.

Price action boleh dilihat dan dianalisis menggunakan chart yang memplot harga dari semasa ke semasa. Trader menggunakan komposisi chart yang berbeza untuk meningkatkan keupayaan mereka untuk mentafsir arah aliran (trendline), percahan (breakout), dan pembalikan (reversal). Ramai trader menggunakan candlestick chart kerana ia membantu menggambarkan pergerakan harga dengan lebih sempurna melalui paparan open, close, high dan close value dalam konteks sesi turun naik.

Corak candlestick seperti, Harami cross, Engulfing pattern dan Three white soldier semuanya merupakan contoh tindakan harga yang ditafsirkan secara visual. Terdapat banyak lagi formasi candlestick yang dihasilkan daripada price action untuk menetapkan jangkaan pada perkara yang akan berlaku. Formation yang sama ini boleh digunakan pada jenis chart lain, termasuk point and figure chart, box charts, box plots dan lain-lain lagi.

Selain pembentukan visual pada chart, ramai penganalisis teknikal menggunakan data price action semasa mengira indicator teknikal. Matlamatnya adalah untuk mencari susunan dalam pergerakan harga yang kadangkala kelihatan rawak. Contohnya, corak ascending triangle pattern yang dibentuk dengan menggunakan trendlines pada chart price action boleh digunakan untuk meramalkan kemungkinan breakout memandangkan price action menunjukkan bahawa kenaikan harga telah mencuba breakout pada beberapa kali dan telah memperoleh momentum setiap masa.

Berminat nak jadi trader?

Jomm jadi trader yang luar biasa.

Yang sentiasa berani rebut peluang dan bijak memburu saham-saham hebat di pasaran bursa mahupun global.

Jom dengarkan tips ini supaya anda boleh jadikan panduan untuk menjadi seorang trader yg berjaya.

Layari www.goldensop.com  untuk pelajari saham secara PERCUMA.

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin