Chart Pattern | Apa itu Segitiga Simetri?

380

Segitiga simetri ialah corak carta yang dicirikan oleh dua garis arah aliran menumpu yang menghubungkan satu siri puncak (resistance) dan palung (support) berturutan. Garis arah aliran ini sepatutnya menumpu pada cerun yang hampir sama. Garis arah aliran yang menumpu pada cerun yang tidak sama dirujuk sebagai baji (wedge) naik, baji (wedge) jatuh, segi tiga menaik atau segi tiga menurun.

Memahami Segitiga Simetri

Corak carta segitiga simetri mewakili tempoh penyatuan sebelum harga dipaksa untuk pecah (breakout) atau pecah (breakdown) . Pecahan daripada garis arah aliran bawah menandakan permulaan arah aliran menurun baharu, manakala penembusan daripada garis arah aliran atas menunjukkan permulaan arah aliran kenaikan harga baharu. Corak itu juga dikenali sebagai corak carta baji (wedge chart pattern).

Sasaran harga untuk pecahan atau pecahan daripada segi tiga simetri adalah sama dengan jarak dari tinggi dan rendah bahagian terawal corak yang digunakan pada titik harga pecahan. Sebagai contoh, corak segitiga simetri mungkin bermula pada harga terendah $10 dan meningkat kepada $15 sebelum julat harga mengecil dari semasa ke semasa. Pecahan daripada $12 akan membayangkan sasaran harga $17, atau $15 – $10 = $5, kemudian + $12 = $17.

Henti rugi (stop-loss) untuk corak segitiga simetri selalunya hanya di bawah titik pecah. Sebagai contoh, jika keselamatan yang dinyatakan di atas keluar daripada $12 pada volum tinggi, pelabur selalunya meletakkan henti rugi (stop-loss) hanya di bawah $12.

Segitiga simetri berbeza daripada segitiga menaik dan segitiga menurun kerana garis arah aliran atas dan bawah kedua-duanya condong ke arah titik tengah. Sebaliknya, segitiga menaik mempunyai garis arah aliran atas mendatar, meramalkan kemungkinan pecahan lebih tinggi, dan segitiga menurun mempunyai garis arah aliran bawah mendatar, meramalkan kemungkinan pecahan lebih rendah. Segitiga simetri juga serupa dengan panji-panji dan bendera dalam beberapa cara, tetapi panji-panji mempunyai garis arah aliran condong ke atas dan bukannya garis arah aliran menumpu.

Seperti kebanyakan bentuk analisis teknikal, corak segi tiga simetri berfungsi paling baik bersama-sama dengan penunjuk teknikal dan corak carta yang lain. Pedagang sering mencari pergerakan volum tinggi sebagai pengesahan pecahan dan mungkin menggunakan penunjuk teknikal lain untuk menentukan berapa lama pecahan itu mungkin bertahan. Sebagai contoh, indeks kekuatan relatif (RSI) boleh digunakan untuk menentukan apabila sekuriti telah terlebih beli selepas pecah.

Contoh Segitiga Simetri

Carta berikut menunjukkan contoh corak segi tiga simetri dalam Northwest Bancshares (NWBI):

Sumber image: Investopedia

Dalam contoh ini, Northwest Bancshares sedang membentuk segi tiga simetri yang boleh mendahului pecahan. Sasaran harga untuk penembusan ialah $19.40, atau $17.40 – $15.20 = $2.20, kemudian + $17.20 = $19.40. Had rugi ialah $16.40 untuk pecahan atau $17.20 untuk penembusan.

TERBONGKAR AKHIRNYA
 RAHSIA 71,618+ SUPERSCALPER  JANA JUTAAN USD SETIAP HARI 

Biar Kami Bantu dengan Ebook Teknik Hollygrail Maruwave®️ yang dikaji dan backtest selama 5 tahun

Terbukti dan telah berjaya membantu lebih 14,000 pelabur global di seluruh Malaysia!

Dapatkan sekarang di Ebook Maruwave Analysis  

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin