Asas | Gravestones Doji Candle

478
sumber imej: thepatternsite.com

Apa tu Gravestones Doji?

Gravestones Doji Candle ialah sejenis corak yang digunakan oleh pedagang saham teknikal sebagai isyarat bahawa harga saham mungkin akan mengalami pembalikan menurun tidak lama lagi. Corak ini terbentuk apabila harga buka, rendah dan harga penutup berdekatan antara satu sama lain dan mempunyai bayang atas yang panjang. Bayang-bayang dalam carta candlestick ialah bahagian nipis yang menunjukkan tindakan harga untuk hari itu kerana ia berbeza dari harga tinggi ke rendah.

Corak Gravestones Doji Candle merujuk kepada pembalikan menurun (bearish reversal) yang akan datang. Untuk harga buka, rendah dan harga tutup tidak semestinya sama untuk corak itu menjadi sah, Corak Gravestones Doji Candle seharusnya ada ekor yang agak kecil, jika tidak, corak itu boleh diklasifikasikan sebagai corak candle hammer, shooting star, atau spinning top. Naratif pasaran adalah bahawa kenaikan harga cuba untuk menolak ke paras tertinggi baharu sepanjang sesi, tetapi penurunan harga menolak tindakan harga menghampiri pembukaan menjelang penutupan sesi. Jadi bayang atas yang panjang mewakili bull yang kehilangan momentum.

Walaupun Gravestones Doji Candle boleh ditemui pada penghujung aliran menurun, ia lebih biasa ditemui pada penghujung aliran menaik. Walaupun Gravestones Doji Candle popular, ia mengalami masalah kebolehpercayaan yang sama seperti banyak corak visual. Umumnya trader tidak akan bertindak pada Gravestones Doji Candle melainkan candle seterusnya memberikan pengesahan pembalikan.

Gravestones Doji Candle: Keputusan Penting

Prestasi teori: Keragu-raguan untuk pembalikan menurun (semasa aliran menaik)

Prestasi yang diuji: Pembalikan menurun 51% pada setiap masa

Kedudukan kekerapan: 42

Kedudukan prestasi keseluruhan: 77

Peratusan terbaik mencapai sasaran harga: 79% (pasaran menurun, pecahan meningkat)

Pergerakan purata terbaik dalam 10 hari: 5.09% (pasaran menurun, penembusan naik)

Kedudukan prestasi 10 hari terbaik: 27 (pasaran menurun, pecahan menaik)

Semua kedudukan adalah daripada 103 corak candlestick dengan prestasi terbaik kedudukan 1. “Terbaik” bermaksud penarafan tertinggi daripada empat kombinasi pasaran kenaikkan/penurunan, penembusan naik/turun.

Gravestones Doji Candle: Contoh

Carta harian menunjukkan Gravestones Doji Candlesticks (A) di bahagian atas aliran menaik pendek. Perhatikan bagaimana harga pembukaan dan penutupan berada di bahagian bawah garisan candle dengan bayang atas yang tinggi. Dalam contoh ini, arah aliran harga menaik selama beberapa hari membawa kepada Gravestones Doji Candle dan kemudian berbalik arah — jatuh. Harga terus rendah berikutan pasaran umum turun.

TERBONGKAR AKHIRNYA

 RAHSIA 71,618+ SUPERSCALPER  JANA JUTAAN USD SETIAP HARI 

Biar Kami Bantu dengan Ebook Teknik Hollygrail Maruwave®️ yang dikaji dan backtest selama 5 tahun

Terbukti dan telah berjaya membantu lebih 14,000 pelabur global di seluruh Malaysia!

Dapatkan sekarang di Ebook Maruwave Analysis   

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia dan thepatternsite.com

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin