Asas | Gapping Down Doji

465

Gapping down doji candlestick ialah doji dengan jurang ke bawah sebelum terbentuknya candle Doji. Biasanya ia sepatutnya menjadi isyarat penerusan trend semasa. Anda boleh menemuinya di varian turun, bergantung pada trend yang sedia ada. Ia sepatutnya menjadi candle kesinambungan menurun dalam teori tetapi bertindak sebagai pembalikan kenaikkan 56% pada setiap masa. Gapping down doji berlaku semasa aliran turun, dan pengesahan diperlukan oleh candle untuk follow pattern itu. Ia juga terdapat jurang turun antara Doji candle.

Gapping Down Doji: Keputusan Penting

Prestasi teori: Penerusan menurun (Bearish Continuation)

Prestasi yang diuji: Pembalikan kenaikkan (Bullish Reversal) 56% pada setiap masa

Kedudukan kekerapan: 57

Kedudukan prestasi keseluruhan: 88

Peratusan terbaik mencapai sasaran harga: 95% (pasaran menaik, pecahan naik)

Pergerakan purata terbaik dalam 10 hari: 2.52% (pasaran menaik, penembusan naik)

Kedudukan prestasi 10 hari terbaik: 65 (pasaran menurun, pecahan naik)

Semua kedudukan adalah daripada 103 corak candlestick dengan prestasi terbaik kedudukan 1. “Terbaik” bermaksud penarafan tertinggi daripada empat kombinasi pasaran kenaikkan/penurunan, penembusan naik/turun.

Gapping down doji candlestick bertindak sebagai pembalikan kenaikkan aliran menurun semasa. Selepas harga membuat pembalikan, ia tidak menunjukkan arah aliran yang jauh.

Gapping Down Doji: Garis Panduan Pengenalan

Ciri- ciriPerbincangan
Bilangan garisan candleSatu
Aliran harga yang membawa kepada corakKe bawah
KonfigurasiDalam aliran menurun, jurang harga lebih rendah dan membentuk doji (candle di mana harga pembukaan dan penutupan tidak lebih daripada beberapa sen).

Gapping Down Doji : Contoh

sumber imej: thepatternsite.com

Berdasarkan contoh carta harian di atas, ia menunjukkan doji gapping down candlestick (A) dalam aliran menurun, mengklasifikasikan penembusan apabila harga ditutup sama ada di atas bahagian atas atau di bawah bahagian bawah corak candlestick, termasuk bayang-bayang. Dalam kes ini, pecahan adalah ke atas. Aliran menaik tidak bertahan lama (4 hari) sebelum pergerakan menurun berterusan.

Perhatikan bagaimana jurang di atas A hampir sepadan dengan paras harga jurang di sebelah kirinya (B). Anda boleh menganggap langkah AB sebagai membuat terbalikan pulau(island reversal). Ditambah dengan bahu kiri (Left Shoulder), kepala dan bahu kanan (Right Shoulder), corak carta ialah bahagian atas kepala dan bahu, walaupun agak tidak simetri. Semua corak tersebut mencadangkan harga akan terus menurun.

TERBONGKAR AKHIRNYA

 RAHSIA 71,618+ SUPERSCALPER  JANA JUTAAN USD SETIAP HARI 

Biar Kami Bantu dengan Ebook Teknik Hollygrail Maruwave®️ yang dikaji dan backtest selama 5 tahun

Terbukti dan telah berjaya membantu lebih 14,000 pelabur global di seluruh Malaysia!

Dapatkan sekarang di Ebook Maruwave Analysis   

Penafian: Penulisan sumber dari Investopedia , Feedroll.com dan thepatternsite.com

Penafian : Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengatahuan sahaja

Penulis : Fatin