Panduan Lengkap | Cara Memulakan dan Menyertai Trading

185

Pasaran kewangan memberikan peluang pendapatan tanpa had. Pengguna menyedari bahawa perdagangan sebenarnya tidak begitu sukar. Teknologi mudah alih dan web membolehkan mereka berdagang merentasi pelbagai pasaran dengan cepat.

Namun, itu tidak menjamin kejayaan. Lebih daripada 90% daripada semua pedagang gagal. Dan ini semua kerana mereka tidak mengikut langkah asas untuk memulakan dan masuk ke dalam perdagangan.

Dalam artikel ini, anda akan belajar bagaimana untuk memasuki pasaran kewangan dengan risiko minimum hanya dalam beberapa langkah.

5 Langkah untuk memulakan perdagangan

Setiap perkara kecil penting dalam Trading – daripada mencari platform yang dipercayai kepada mewujudkan teknik yang terbukti dan berjaya. Langkah berikut akan membantu anda lebih bersedia untuk memasuki pasaran kewangan.

Langkah 1 – Tentukan Strategi Trading

Pendidikan yang betul membolehkan anda mencipta asas Trading yang kukuh. Kebanyakan pemula tergesa-gesa untuk membuka perdagangan pertama tanpa memahami cara pasaran berfungsi. Pengguna boleh menemui banyak maklumat dan artikel yang membantu mereka membiasakan diri dengan cepat dengan pendekatan dan teknik pelaburan yang berbeza bergantung pada personaliti dan pilihan mereka.

Adakah anda merancang untuk bertindak sebagai scalper? Adakah anda lebih suka mengambil jawatan yang lebih lama dengan beberapa aset yang lebih konvensional seperti saham? Setiap pendekatan datang dengan risiko tertentu yang perlu anda nilai dan ambil kira sebelum beralih ke pasaran sebenar.

Langkah 2 – Cari Broker yang Dipercayai

Fasa kedua ialah mencari di mana anda akan berdagang. Secara teknikal, pengguna perlu memilih platform yang menyediakan semua alat yang diperlukan. Di sini anda perlu mempertimbangkan perkara berikut:

Platform mestilah sah. Ia melibatkan pelesenan rasmi dan kebenaran untuk menyediakan perkhidmatan pembrokeran di negara anda.
Broker yang dipilih harus menyediakan pelbagai instrumen dagangan dan keadaan dagangan yang baik (leverage, pip, keperluan pertaruhan, bonus, dll.).

Pengguna mesti mempunyai akses kepada terminal dagangan terkini atau perisian MT4.

Broker yang dipercayai juga menyediakan asas pendidikan yang kukuh bersama-sama dengan webinar dan seminar biasa untuk memastikan pelanggan mereka sentiasa berhubung dengan berita terkini, trend, analitik, teknikal analisis dan sebagainya.

Akhir sekali, pastikan laman web menyokong kaedah deposit dan pengeluaran yang mencukupi untuk membolehkan anda memproses transaksi serta-merta.

Langkah 3 – Latih Menggunakan Akaun Demo atau Perdagangan Kertas

Latihan membantu seseorang menguji strateginya tanpa risiko kehilangan wang sebenar. Kebanyakan pedagang pemula mengabaikan peringkat ini dengan harapan mereka bertuah tanpa ujian belakang yang betul.

Akaun demo ialah peluang yang baik untuk berdagang di bawah keadaan sebenar tanpa melabur wang sebenar. Perkara yang sama berlaku untuk perdagangan kertas apabila pengguna berdagang dengan wang maya. Hanya apabila anda 100% bersedia dan strategi yang dipilih berjaya, sudah tiba masanya untuk deposit.

Langkah 4 – Buat Pelan

Apabila kami menyebut “rancang”, kami maksudkan bukan sekadar langkah untuk menggunakan taktik pelaburan terpilih. Ia juga melibatkan wang yang betul dan langkah pengurusan risiko yang akan menghalang anda daripada kerugian sekaligus. Peraturan di sini agak mudah. Jangan melabur lebih daripada yang anda mampu. Pelabur berpengalaman menggunakan tidak lebih daripada 10% dana mereka.

Langkah 5 – Buat Deposit dan Mulakan Trading

Kini, anda sudah bersedia untuk membuat deposit pertama. Pastikan akaun anda disahkan. Jika tidak, anda tidak akan mendapat akses penuh kepada semua ciri broker termasuk pengeluaran wang.

Fahami cara perdagangan berfungsi

Pemula perlu memahami dengan jelas bahawa perdagangan bukanlah permainan atau jenis perjudian. Walaupun pasaran boleh bergerak secara tidak dijangka, pergerakan tersebut bukanlah rawak. Ia berlaku bergantung pada peristiwa tertentu, berita geopolitik, kesihatan ekonomi global, dan sebagainya.

Kunci kejayaan ialah membuat ramalan harga yang tepat menggunakan penunjuk, dan analisis teknikal atau asas bergantung pada aset asas.

Penafian : Sumber dari MT Trading

Penafian: Pendedahan ini adalah untuk tujuan pendidikan dan pengetahuan sahaja

Penulis : Eliya Joharni

Berminat untuk join Komuniti Trading Scalper No 1 Di Malaysia ? Jom join Telegram Channel untuk Tips dan Info semasa mengenai SuperScalper https://t.me/+ICnBSih70bA1MTI1